Znanstvenici tvrde da su otkrili najbolje mjesto za opažanje NLO-a u SAD-u

Znanstvenici su u potrazi za svjedočanstvima neidentificiranih letećih objekata (NLO-a) u SAD-u otkrili da ih se najviše događa na zapadu te zemlje.

Branimir Vorša | 22.03.2024. / 11:42

NLO, ilustracija
NLO, ilustracija (Foto: Getty Images)

Istražujući utjecaj lokalnih ekoloških uvjeta na viđenja NLO-a, znanstvenici sa Sveučilišta Utah istražili su izvješća o svjedočanstvima NLO-a koja obuhvaćaju posljednjih nekoliko desetljeća. Službeno nazvani neidentificirani anomalni fenomeni ili UAP-ovi, ta svjedočanstva obuhvaćaju sve što je opaženo na nebu i što prkosi prirodnim objašnjenjima ili konvencionalnom tehnološkom razumijevanju.

NLO, ilustracija Pentagon predstavio rezultate opsežnog izvješća o NLO-ima i tvrde - nema nikakvih tragova izvanzemaljaca

Ispitivanjem podataka iz Nacionalnog centra za prijavu NLO-a (NUFORC) između 2001. i 2020. godine, otkriveno je 98.724 takvih svjedočanstava. Čimbenici poput oblačnosti, svjetlosnog onečišćenja i blizine zračnih luka i vojnih postrojenja uzeti su u obzir za svako svjedočanstvo.

Zapad SAD-a ima povijesni odnos s UAP-om – Područje 51 u Nevadi, Roswell u Novom Meksiku i ovdje u Utahu imamo ranč Skinwalker u bazenu Uinta te vojnu aktivnost na poligonu Dugway Proving Ground američke vojske, naglašava geograf Richard Medina sa Sveučilišta iz Utaha. Osim toga, postoji snažna zajednica koja promatra nebo na otvorenim javnim površinama, dodaje Medina.

Mnogi su čimbenici koji mogu pridonijeti izvješću o anomalnim objektima, kaže pak geograf Simon Brewer sa Sveučilišta Utah.

Značajno manje viđenja zabilježeno je na jugoistoku SAD-a i u središnjem ravničarskom dijelu zemlje, dok su se pojavile značajne veze između svjedočanstava i komercijalnog te vojnog zračnog prometa.

Ideja je da ako imate priliku vidjeti nešto, onda je vjerojatnije da ćete vidjeti neobjašnjive pojave na nebu, objasnio je Medina.

NLO, ilustracija Francuski znanstvenici demistificiraju fenomen NLO-a: "Nemamo nikakav izvanzemaljski materijal u svojim ormarima!"

Studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, baca svjetlo na prostornu distribuciju svjedočanstava u SAD-u i njihovu korelaciju s lokalnim okruženjima, s ciljem ponude geografskih uvida korisnih za tumačenje izvješća u civilnom i vojnom kontekstu.

Ispitivanjem prostorne distribucije izvješća i načina na koji se odnose na lokalno okruženje, nadamo se da ćemo pružiti neki geografski kontekst koji bi mogao pomoći u rješavanju ili razumijevanju izvješća javnosti i vojnih okruženja, zaključio je Brewer.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti