Znanstvenici žele napraviti 3D kartu Zemlje prije nego je klimatske promjene unište

Znanstvenicima treba mnoštvo lasera i vremena da ih upotrijebe, a tog je vremena sve manje. Zašto, pitate se? Jer žele napraviti 3D kartu planeta prije negoli ga klimatske promjene nepovratno unakaze.

Branimir Vorša | 16.10.2019. / 07:42

Zemlja
Zemlja (Ilustracija: Getty) (Foto: Ilustracija: Getty)

Zemlja se mijenja brže nego što bilo tko može i pojmiti. Svakodnevno svjedočimo golemim šumskim požarima, tope se ledenjaci, a dokazi o postojanju najstarijih svjetskih kultura nestaju nam pred očima.

Promjene su neizbježne, no događaju se brže od očekivanog i imaju teže posljedice zbog klimatskih promjena koje je inducirao sam čovjek svojim djelovanjem. Ta činjenica itekako brine neke znanstvenike, koji smatraju da što se Zemlja brže mijenja, to ostaje manje vremena za proučavanje njezine povijesti i razumijevanja njezinih misterija.

Nedavno su dvojica znanstvenika predložila način kako da se trenutno stanje na Zemlji zauvijek očuva, a to pretpostavlja korištenje mnoštva lasera kako bi se napravila karta planeta vrlo visoke rezolucije. Upravo taj prijedlog sad je postao misija novog neprofitnog projekta nazvanog The Earth Archive (Zemljina arhiva), koji vodi arheolog Chris Fisher i geograf Steve Leisz, obojica sa Sveučilišta Colorado.

Uragan (Ilustracija: Getty) Ovo je 5 načina na koje se moramo prilagoditi klimatskim promjenama

Zemlja (Ilustracija: Getty) Zemljin sustav za održavanje na životu i sam je na aparatima: Postoji devet granica, evo koje smo prešli

Fisher smatra da odgovor u dokumentiranju trenutačnog stanja na Zemlji leži u lidaru (light detection and ranging), odnosno metodi skeniranja površine planeta svjetlosnim bombardiranjem iz aviona. Znanstvenici bi iz tako prikupljenih podataka mogli napraviti 3D kartu svih područja na Zemlji te naknadno digitalnim putem odstraniti raslinje na površini, koje bi moglo skrivati teško uočljiva skrovita mjesta blizu Zemljine površine.

Fisher smtra da je vrijeme za akciju upravo sad te da treba skenirati, skenirati i skenirati najugroženija mjesta na svijetu prije negoli iščeznu s lica Zemlje.

Cilj projekta The Earth Archive jest skenirati čitavu kopnenu masu Zemlje, koja čini oko 29 posto površine našeg planeta, a započeli bi tako da prvo skeniraju najugroženija područja, poput Amazonske prašume ili priobalnih područja kojima prijeti nestajanje zbog podizanja razine mora.

Sve to će i koštati, a procjenjuje se da bi skeniranje samo Amazonske prašume stajalo oko 10 milijuna dolara unutar iduće tri godine.

Ipak, neki znanstvenici tu vide i gomilu drugih problema, kao na primjer tko će zrakoplovima tog projekta dopustiti letove u brazilskom zračnom prostoru?

Brazilska vlada sigurno neće, kaže Mat Disney, profesor na Sveučilištu u Londonu.

Izvor: Live Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti