Znate li kako bi izgledao meme pod novom Direktivom o zaštiti autorskih prava u EU-u?

Iako se svi slažu kako bi trebalo zaštititi autorska prava i osigurati pravednu naknadu autorima, kamen spoticanja je način na koji se to uređuje.

Martina Čizmić | 01.02.2019. / 10:17

Generator memeova (Foto: Screenshot) (Foto: Screenshot)

Dok se u Bruxellesu iza zatvorenih vrata vode pregovori između Vijeća Europe, Europske Komisije i Europskog parlamenta o konačnom prijedlogu Direktive o zaštiti autorskih prava, u kreativnim industrijama profilirale su se dvije strane - zagovornici i protivnici.

Iako se svi slažu kako bi trebalo zaštititi autorska prava i osigurati pravednu naknadu autorima, kamen spoticanja je način na koji se to uređuje.

Tako su u sklopu kampanje osvješćivanja javnosti članovi Creators Networka iz cijele Europe podigli glas protiv omraženog članka 13., kojim bi se, ukratko, zabranili memeovi, ali i brojni drugi kreativni izričaji koji sad oduševljavaju ljude na internetu.

Podsjetimo, člankom 13. platforme kao što je Googleov YouTube bile bi zakonski odgovorne za kontrolu korištenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se spriječilo potkradanje njihovih autora.

Kako bi građanima pojasnili što bi za omiljene memeove značilo prihvaćanje članka 13., napravili su generator memeova koji je u potpunosti u skladu s predloženom Direktivom.

Dovoljno je učitati fotografiju ili meme i generator će odraditi svoje te izbaciti "legalnu verziju".

Možete ubaciti bilo kakvu fotografiju (pa čak i onu svoje mačke) i dobiti verziju memea koja, budimo iskreni, baš i ne izgleda privlačno.

Posjetitelji i korisnici "EU Compliant Meme Generator" koji ne žele da njihovi memeovi i kreativni uradci budu filtrirani i zabranjivani, ako članak 13. bude prihvaćen, mogu se pridružiti "borbi" protiv "cenzuriranja kreativnosti" ostavljanjem svojih podataka i potpisivanjem peticije.

Isprobajte generator i javite nam što mislite o "dopuštenim memeovima".
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti