Astronauti na ISS-u testiraju uređaj koji radi organske zavoje iz stanica ljudske kože

Ako NASA-in eksperiment uspije, zavojima od tkanine možemo uskoro reći zbogom, jer će ih zamijeniti nešto puno bolje.

Branimir Vorša | 19.01.2022. / 14:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji spremaju se za početak testiranja Bioprint FirstAid ručnog bioprintera, uređaja koji stvara organske zavoje za liječenje ozljeda, koristeći pacijentove vlastite stanice.

Prijenosan, ručni i jednostavan za korištenje, bioprinter izgleda poput dispenzera trake, a sastoji se od uređaja za doziranje, glave za ispis, kotača za vođenje, dva uloška za bio-tintu i drške.

Prema podacima NASA-e, proces ispisa traje samo 10 minuta, s flasterima koji tvore tkivo i koji se sastoje od stanica ljudske kože uzetih iz pacijentovog masnog tkiva i posebnog, umreženog materijala, koji pokriva rane i omogućuje ubrzani proces zacjeljivanja.

Slika nije dostupna VIDEO: Astronauti otvorili prvi "svemirski frizerski salon": Nije baš precizno, ni jednostavno, ali je jedinstveno iskustvo

Uređaj je razvio Njemački zrakoplovni centar, njemačko nacionalno središte za istraživanje svemira, energije i transporta i de facto svemirska agencija u sklopu Europske svemirske agencije (ESA).

Testni uređaj koji se trenutno nalazi na ISS-u, međutim, neće sadržavati prave stanice kože. Testiranje će uključivati ​​simulacijski gel koji se nanosi na udove ili druge dijelove tijela članova posade omotane folijom.

Očekuje se da će testovi utvrditi praktičnost uređaja i čvrstoću rezultirajućih organskih zavoja. Osim toga, programeri su zainteresirani za obrazac distribucije uzoraka zavoja tiskanih u svemiru u usporedbi s onima tiskanim na Zemlji.

Tehnologija bioprintera mogla bi imati niz korisnih primjena, uključujući stvaranje učinkovitih i isplativih sredstava za poboljšanje pravovremenog liječenja ozljeda.

Slika nije dostupna Astronauti se počastili poznatim meksičkim specijalitetom s posebnim "svemirskim" dodatkom

Slika nije dostupna Kako izgleda Međunarodna svemirska postaja iznutra? Astronaut otkriva sve njene tajne i zanimljivosti

Uređaj bi se također mogao koristiti i na Zemlji, a NASA reklamira prednosti korištenja kultiviranih stanica dobivenih izravno od pacijenta, jer to praktički isključuje odbacivanje imunološkog sustava i omogućava “sigurnu regenerativnu i personaliziranu terapiju”, kao i prednost same prenosivosti uređaja.

Bioprinter je na ISS poslan tijekom misije opskrbe SpaceX Dragon 21. prosinca prošle godine, tijekom koje je isporučeno gotovo 3000 kg zaliha i opreme, uključujući novu studiju monoklonskih antitijela, eksperimente u liječenju raka, otpornost na antibiotike u mikrogravitacijskim testiranjima, sondu od legura otpornih na toplinu, ispitivanja utjecaja mikrogravitacije na korijenje i izdanke biljaka te novi deterdžent tvrtke Tide.

Izvor: NASA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti