Irski regulator opalio WhatsApp po prstima i odredio im kaznu zbog kršenja pravila privatnosti

Irski povjerenik za privatnost podataka (DPC) zadužen je za kontrolu poštivanja pravila privatnosti u cijeloj EU, pa je i ova kazna zapravo kazna WhatsAppu za cijelu Europu.

Martina Čizmić | 03.09.2021. / 10:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Irski regulator odredio je kaznu u visini od 225 milijuna eura WhatsAppu zbog kršenja pravila privatnosti. Originalno je kazna trebala iznositi samo 50 milijuna eura, no nakon pritisaka iz EU, kazna je povećana. U EU su smatrali kako je irskom regulatoru trebalo previše vremena da donese odluku, a onda je ta kazna bila, po mišljenju mnogih, jednostavno preniska.

WhatsApp Kako blokirati talibane na WhatsAppu? Lakše je reći nego učiniti

Naime, Irski povjerenik za privatnost podataka (DPC) zadužen je za kontrolu poštivanja pravila privatnosti u cijeloj EU, pa je i ova kazna zapravo kazna WhatsAppu za cijelu Europu.

Kako su pojasnili u objavi za medije iz DPC-a, kazna se odnosi na probleme s transparentnošću prikupljanja podataka iz 2018. godine.

To uključuje i informacije koje je WhatsApp korisnicima dao o tome kako obrađuje podatke između sebe i drugih Facebookovih kompanija, ističe se u objavi.

Slika nije dostupna Nevolje na vidiku za WhatsApp u Europi: Udruge tvrde da obmanjuje i prisiljava korisnike na prihvaćanje novih pravila korištenja

Iz WhatsAppa su istaknuli kako se ne slažu s odlukom kao ni s visinom kazne, jer smatraju da su u međuvremenu promijenili svoj način ophođenja prema korisnicima. Najavili su žalbu, koja bi se, sudeći prema brzini kojom je ova odluka donesena, po sudovima mogla vući godinama.

Izvor: Reuters

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti