Moderatorica tuži TikTok: Bila je izložena mučnim scenama nasilja zbog kojih je dobila PTSP

Moderatorica TikToka tvrdi kako je svjedočila scenama zlostavljanja djece i životinja, fotografijama i videozapisima seksualnih napada, kanibalizma, masovne pucnjave…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.12.2021. / 14:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve društvene mreže imaju problema sa zaustavljanjem govora mržnje, objavom zabranjenog sadržaja i širenja lažnih vijesti, a kako bi se od toga obranili koriste umjetnu inteligenciju te su zaposlile tisuće ljudi, odnosno koriste usluge vanjskih kompanija koje zapošljavaju moderatore sadržaja.

Slika nije dostupna Broj mjesečno aktivnih korisnika TikToka premašio milijardu

O sadržaju kakvom su izložene osobe koje nadgledaju objave, fotografije i videozapise kakvi se objavljuju na društvenim mrežama već se puno pisalo, a jedna je moderatorica TikToka zbog toga odlučila podići tužbu protiv ove društvene mreže i kompanije u čijem je TikTok vlasništvu, ByteDance. Candie Frazier dvanaest je sati dnevno pregledavala sadržaj na toj mreži, a s kakvim se stvarima susretala opisala je u tužbi - bila je izložena grafičkom i videosadržaju koji je uključivao seksualne napade, kanibalizam, genocid, masovne pucnjave, zlostavljanje djece i životinja, itd. Također, s obzirom na to da je morala pregledati veliku količinu sadržaja, u isto je vrijeme morala gledati i po 10 videozapisa.

Jasno je kako na takve stvari nitko ne može ostati imun pa Frazier tvrdi kako je zbog svog posla sada pati od “značajne psihološke traume” koja uključuje anksioznost, depresiju i PTSP. U tužbi tvrdi da kompanija, koja inače promovira radno okruženje u kojem posvećuje pažnju i brigu svojim zaposlenicima, nije zaštitila njeno mentalno zdravlja nakon što je konstantno bilo izložena navedenom sadržaju.

Slika nije dostupna Radikalan potez: Poznata kompanija gasi profile na društvenim mrežama

Popularnost ove društvene mreže raste iz mjeseca u mjesec te je povećanju broja korisnika vjerojatno pripomogla i pandemija. U rujnu ove godine iz TikToka su objavili kako je broj njihovih korisnika premašio milijardu, dok je ovaj tjedan kompanija Cloudflare objavila da je TikTok postao najpopularnija internetska stranica koja je po prometu nadmašila čak i Google.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti