MSI predstavio gamersko računalo budućnosti koje bi trebalo zamijeniti igraće konzole

Zvuči prilično neobično, no MSI-jevo računalo namijenjeno gamerima ima samo integriranu grafičku karticu te je namijenjeno za cloud igranje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.03.2022. / 08:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su konzole poput novog PlayStationa i Xboxa, kao i nabrijana računala s top-hardverom i dalje san većine gamera, bližimo se razdoblju u kojem snaga hardvera uopće neće biti važna za uživanje u najjačim i najboljim igrama. One će se jednako moći igrati na mobilnim uređajima, kao i na snažnim računalima i konzolama, a grafika i doživljaj igranja bit će isti na svim tim uređajima.

Xbox (Foto: Microsoftov servis za streamanje videoigara stiže i na Xbox

Razlog zašto u vrhunskim igrama više neće biti potrebni vrhunski hardver i grafika nalazi se u cloud gamerskim servisima. Sav procesorski i grafički zahtjevan posao odvijat će se na udaljenim serverima i sve što će korisnicima trebati jest uređaj povezan na internet i pretplata za takav jedan servis.

Microsoft je već predstavio Xbox Game Pass Ultimate za igranje u cloudu koji je dostupan vlasnicima njihovih konzola, ali i mobilnih uređaja i PC-a, Sony priprema novi cloud servis, a i Google je još ranije predstavio servis za igre u oblaku Stadia.

Prošli tjedan MSI je predstavio računalo MSI MAG Trident S 5M namijenjeno gamerima, a koje je posebno po tome što nema odvojene grafičke kartice, već ima samo integriranu AMD-ovu grafiku. Naime, ovo gamersko računalo napravljeno je isključivo za igranje igara u oblaku i mobilne igre, odnosno za servise poput Xbox Game Pass Ultimatea pa mu bolja grafika od integrirane nije niti potrebna.

Računalo se može konfigurirati s 8-jezgrenim AMD-ovim Ryzen 5700G procesorom s integriranom Ryzen grafikom, ima 2 M.2 SSD utora i do 64GB memorije.

Igranje videoigara (Foto: Thinkstock) Jedan od razloga je i 5G: Dio stručnjaka smatra kako se bliži kraj igraćim konzolama

Iz ove tvrtke kažu kako je računalo kompatibilno s većinom gamerskih cloud servisa, a dolazi i s 30 dana besplatnog korištenja servisa Xbox Game Pass Ultimate. Njegova primarna namjena nije da ga se koristi kao klasično stolno računalo, već kao zamjena za igraće konzole. Svi cloud servisi integrirani su u MSI-jev Game Stadium softver te se na tom mjestu nalaze i igre za Androide tako da se putem ovog računala može uživati i u omiljenim mobilnim igrama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti