Qualcomm predstavio platformu koja bi mogla transformirati iskustvo igranja videoigara

Putem dlanovnih konzola baziranih na novoj platformi Snapdragon G3x gameri će, osim igara namijenjenih Androidu, moći streamati igre s osobnih računala, cloud servisa ili igraćih konzola.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.12.2021. / 12:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su igre na pametnim telefonima iznimno popularne, u brojnim igrama iskustvo upravljanja na ekranima osjetljivim na dodir, odnosno bez fizičkih kontrola ne može se usporediti s igranjem na konzolama ili računalima s kontrolerima. Takvo iskustvo igranja na dlanovnim konzolama uskoro bi mogao promijeniti Qualcomm koji je ovaj tjedan predstavio platformu za mobilne tj. dlanovne igraće konzole.

Slika nije dostupna Valve predstavio Steam Deck, konkurenta Nintendo Switchu na kojem se mogu igrati igre za PC

Bazirana je na Snapdragon G3x čipu, a kako bi gamerski uređaji koje će pokretati ta konzola mogli izgledati pokazali su na uređaju koji su razvili u suradnji s Razerom. Treba naglasiti kako nije riječ o konzoli koja će se pojaviti na tržištu, već o uređaju s kojim su htjeli demonstrirati mogućnosti konzole, kao i njen potencijalni dizajn. Razerova konzola ima ekran dijagonale 6,65 inča te slične kontrolere kao i Nintendo Switch.

Nije poznato hoće li se Razer u budućnosti odlučiti na razvoj “prave” konzole koja će zaista biti dostupna na tržištu, no u Qualcommu se nadaju kako će njihova mobilno-gamerska platforma privući više developera koji će, na njihovom hardveru, razviti vlastite dlanovne konzole.

Slika nije dostupna Qualcomm priprema konkurenta Appleovim čipovima iz serije M

A kolika su očekivanja u Qualcommu najbolje možemo vidjeti po njihovoj najavi mobilne platforme za videoigre u kojoj se navodi da će opisuje kako bi ona mogla “transformirati iskustvo igranja”. Naime, osim što će Snapdragon G3x Gen 1 Gaming Platform omogućiti maksimalne performanse i mogućnost igranja najzahtjevnijih naslova, trebala bi osigurati i dugi rad baterije, ali i - stream igara. Putem dlanovnih konzola gameri će tako, osim igara namijenjenih Androidu, moći streamati igre s osobnih računala, cloud servisa ili igraćih konzola, što otvara potpuno nove načine uživanja u igrama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti