Američki sudac spasio TikTok i privremeno zabranio provođenje Trumpove odluke

Američki sudac privremeno je blokirao Trumpovu odredbu o zabrani preuzimanja kineske videoaplikacije TikTok na Appleovim i Googleovom servisima za preuzimanje aplikacija.

Branimir Vorša | 28.09.2020. / 08:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

TikTok je ponovno dobio još malo vremena i, na radost milijuna korisnika u SAD-u, ostao dostupan u trgovinama za aplikacije. 

Naime, okružni sudac Carl Nichols u Washingtonu, izdao je preliminarnu zabranu primjene odluke koju je američki predsjednik Donald Trump potpisao, a prema kojoj je TikTok trebao postati nedostupan američkim korisnicima. Međutim odbio je "u ovom trenutku" blokirati i zabrane koje trebaju početi 12. studenog i koje se tiču tehničkih i poslovnih aranžmana bitnih za normalno funkcioniranje aplikacije TikTok.

Slika nije dostupna TikTok dobio još tjedan dana: Dogovoreno partnerstvo između ByteDancea, Oraclea i Walmarta koje je i Trump blagoslovio

Nadležno američko ministarstvo u priopćenju je poručilo da će poštivati izrečenu zabranu te je u tom smislu trenutačno poduzelo i korake. U priopćenju nije navedeno hoće li se američka vlada žaliti na odluku suca Nicholsa.

Sudska zabrana dolazi u trenutku kad ByteDance pregovara o uvjetima preliminarne pogodbe kojom bi Walmart Inc. i Oracle Corp. preuzeli udjele u novoj kompaniji TikTok Global, koja bi nadgledala operacije u SAD-u. Sam američki predsjednik Donald Trump ranije je rekao da je dao svoj blagoslov takvoj pogodbi.

Međutim, u dogovoru o pogodbi postoje razmirice vezane za nekoliko ključnih uvjeta, a jedan je od njih i tko će imati većinski udio u novoj tvrtki. Tvrtka ByteDance, vlasnik TikToka, poručila je da će dogovor morati odobriti i Kina, nakon što je službeni Peking izmijenio svoj popis tehnologija koje podliježu zabrani izvoza tako da kineska vlada ima pravo odlučivanja u bilo kakvom dogovoru o TikToku.

Slika nije dostupna Što je točno dogovoreno u vezi s TikTokom? Amerikanci tvrde jedno, Kinezi drugo

Iz TikToka su poručili kako su zadovoljni sudskom zabranom Trumpove naredbe te da će nastaviti pregovore s američkom vladom da do dogovora o novoj tvrtki i dođe.

I predstavnici kineskih državnih medija pozdravili su odluku američkog suca, dok je TikTokov odvjetnik John E. Hall ranije poručio da je Trumpova odluka o zabrani preuzimanja aplikacije TikTok "bez presedana" i "iracionalna".

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti