Neočekivani gamerski div! Na tržištu videoigara ostvarili su veći profit od Sonyja, Microsofta, Nintenda i Activisiona zajedno

Apple za prodaju igara i sve transakcije putem App Storea uzima proviziju. Zahvaljujući tome ostvaruju veći profit od gamerskih kompanija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.10.2021. / 13:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je s pretplatničkim servisom za videoigre prije nekoliko godina ušao na gaming tržište, no danas teško tko može povezati ovu kompaniju s igrama. Usprkos velikom broju casual mobilnih igara (koje su često besplatne), brojni ljubitelji videoigara vrijeme provode za konzolama i na računalima uživajući u igrama vrhunske grafike.

Jony Ive i Tim Cook Najpoznatiji Appleov dizajner započeo je suradnju s Ferrarijem

Iako se po tom pitanju Apple ne može staviti u istu rečenicu sa Sonyjem, Microsoftom, Nintendom i Activision Blizzardom (izdavačem koji, među inim, potpisuje i naslove poput Call of Dutyja), podaci koje su objavili na Wall Street Journalu daju potpuno novo svjetlo na tržište videoigara. Barem kada je profit u pitanju.

Naime, prema tim podacima i analizama tržišnih stručnjaka koji su djelomično otkriveni i tijekom suđenja između Epica i Applea, Apple je od videoigara u 2019. ostvario operativni profit od čak 8,5 milijardi dolara. O kako je velikoj cifri riječ, najbolje govori podatak da je riječ o većem profitu u odnosu na profit spomenute velike četiri kompanije (Microsoft, Sony, Nintendo i Activision) - zajedno. Kada se zbroji ukupan profit ovih kompanija, on je manji za oko 2 milijarde dolara u odnosu na novac koji je od videoigara putem svog App Storea zaradio Apple.

Slika nije dostupna Objavljeni detalji o potpuno novom Appleovom proizvodu: Stiže sljedeće godine, a stajat će više od 2 tisuće dolara

Iz Applea su reagirali na ovo izvješće prošli tjedan i naglasili kako cifre o profitu o kojima se govorilo na suđenju ne predstavljaju pravo stanje stvari jer u obzir nisu uzeti brojni drugi troškovi povezani s održavanjem njihove trgovine aplikacija. Kakva god da je točna cifra, jasno je da Apple ostvaruje veliku zaradu od videoigara, a isto je tako jasno zašto i gamerske kompanije poput Epica žele izbjeći Apple i njihovu proviziju te cjelokupnu zaradu od svojih igara staviti u svoj džep.

Izvor: Apple Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti