Bankrot banke SVB nema utjecaja na hrvatske startupove

Neki startupovi iz Hrvatske u toj su banci željeli otvoriti račune, a neki i nisu uspjeli jer su uvjeti bili komplicirani.

Hina | 14.03.2023. / 16:23

Silicon Valley Bank (Foto: Afp)

  Bankrot američke banke Silicon Valley Bank (SVB) nema utjecaja na hrvatske startupove, jer ih jako malo posluje na američkom tržištu, a još manje je onih koji su s tom bankom bili povezani, kaže za Hinu predsjednica CROStartup udruge Hajdi Ćenan.

Nema problema za hrvatske startupove zbog kolapsa te američke banke. Nemamo saznanja imaju li i koji točno naši startupovi račune ili veze s tom bankom, pa i ako ih ima to je sigurno njih jako jako malo, kaže Ćenan na upit Hine o eventualnom utjecaju pada Silicon Valley banke na hrvatsko startup tržište.

Važnim smatra što će oni koji su imali račune u toj banci moći do svoga novca.

Silicon Valley Bank Lakše se diše: Intervencija SAD-a u posrnuli SVB omogućila startupovima da nađu financijske alternative

Dodaje kako zna da su neki iz Hrvatske u toj banci željeli otvoriti račune, a neki i nisu uspjeli jer su uvjeti bili komplicirani.

Podsjeća da se ovih dana navršila godina od osnutka udruge CROStartup kao krovne nacionalne udruge što su inicirali udruga izvoznika softvera Cisex te mnogi pojedinci već dokazani u poslu, posebice iz ICT zajednice, sa željom da startupovi dobiju veću pozornost i pomoć koju zaslužuju.

Nemamo točne brojke koliko startupova posluje u Hrvatskoj, pa niti koliko ih radi s američkim tržištem, ali znamo da je startup rastuća zajednica, kaže Ćenan, koja najavljuje skoru izradu analize hrvatskog startup tržišta.

Ivezić: Kolaps SVB-a je primjer "bank run-a"

Slučaj bankrota SVB-a i eventualni utjecaj na startupove u Hrvatskoj za Hinu je komentirao i analitičar startup ekosustava u Hrvatskoj Bernard Ivezić, ističući da je taj slučaj primjer prvog "bank runa" (navala štediša na banku za podizanje depozita) u digitalnom dobu, koji će najveći utjecaj imati na bankarski sustav zbog potrebe da bude stabilniji.

Na startupove neće imati velik utjecaj. Vidimo da se problem te banke na svim tržištima na kojima posluje već rješava. Sigurno je da među hrvatskim startupovima ima onih koji su imali račune u SVB-u, ali s obzirom na razvoj situacije mislim da ne moraju brinuti i da je to samo kratkotrajna epizoda, komentira Ivezić.

Silicon Valley Bank Hitna intervencija američkih vlasti: Pokušavaju spriječiti novu veliku financijsku krizu

Iz AlgebreLaba, inkubatora u kojemu se 12 godina radi sa startupovima, također kažu da ne očekuju da će propast te američke banke utjecati na neku domaću tvrtku.

Iznose pritom da ta startup zajednica stalno raste te da je unatoč oprezu investitora prema rizičnim ulaganjima samo u prva tri kvartala prošle godine u domaće startupove investirano 958,3 milijuna dolara, a da se u idućih pet godina očekuje da će za startupove biti raspoloživo deset puta više sredstava nego u proteklom razdoblju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti