Britanski regulator poručio velikim tehnološkim kompanijama: Promijenite toksične algoritme i zaštite djecu

U slučaju nepoštivanja novih mjera, moglo bi doći do zabrane društvenih mreža maloljetnicima u Velikoj Britaniji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.05.2024. / 13:34

Internetske platforme, ilustracija (Foto: Afp)

U Velikoj Britaniji prošle je godine na snagu stupio Zakon o online sigurnosti čiji je cilj napraviti virtualan prostor što sigurnijim za ljude, a njime se posebno žele zaštititi djeca. Za njegovo provođenje zaduženo je vladino regulatorno tijelo za tržišno natjecanje komunikacijske industrije Ofcom. Ovaj regulator napravio je i nacrt Kodeksa za sigurnost djece te tehnološkim kompanijama koje ga se neće pridržavati prijete različitim mjerama.

Dani medijske pismenosti 2024 Djeca sve bolje razumiju medije, ali ih i sve više brine nasilje na internetu i utjecaj društvenih mreža

Kodeks je napravljen kako bi se tehnološke kompanije upozorilo što moraju napraviti za usklađenost sa Zakonom o online sigurnosti, a jedna od tih obaveznih stvari jest i promjena njihova toksičnog algoritma kako bi se izbjeglo prikazivanje štetnog sadržaja maloljetnicima. Algoritmi društvenih mreža napravljeni su kako bi korisnicima prikazivali sadržaj koji im je zanimljiv, no problem je što se među takvim sadržajem mladima prikazuju i fotografije, videozapisi i tekstovi koji nisu za njih, odnosno loše djeluju na njihovo mentalno stanje.

Sve one kompanije i društvene mreže koje se toga ne budu pridržavale, bit će imenovane i stavljene na stup srama, a prijete im i strože mjere (ukupno je Ofcom pripremio 40 mjera) poput podizanja minimalne granice korištenja društvenih mreža na 18 godine, čime bi one mogle izgubiti veliki broj korisnika. Vlada smatra kako će mjere koje su donesene donijeti “fundamentalnu promjenu” u načinu na koji djeca žive u online svijetu te da će velike platforme morati promijeniti način rada kako bi radili u skladu sa zakonom, a na dobrobit mladih.

Postoje čak i prijedlozi prema kojima bi kompanije morale koristiti rigoroznije metode provjere godina njihovih korisnika, ako im se prikazuje nekakav štetan sadržaj, uvođenje tzv. sigurnog pretraživanja na tražilicama te implementaciju strožeg moderiranja sadržaja. Želimo da djeca uživaju u online životu, no dugo vremena njihove je iskustvo pokvareno štetnim sadržajem koji ne mogu izbjeći ili kontrolirati,  komentirala je šefica Ofcoma Dame Melanie razloge uvođenja kodeksa.

Tomislav Ramljak, Helenca Pirnat Dragičević i Dubravka Štefanac Djeca se svakodnevno susreću s nasiljem na internetu, a sad imaju i mjesto na kojem mogu potražiti pomoć

No dok ona govori o strogim mjerama, nisu svi zadovoljni s potezima Ofcoma. Roditelji čija su djeca nastradala zbog izloženosti štetnim sadržaju online, smatraju da su prijedlozi tog Kodeksa nezadovoljavajući i neambiciozni. Zbog toga su se s otvorenim pismom obratili britanskom premijeru Rishiju Sunaku od kojeg traže pomoć i upozorili su kako političari moraju napraviti više kako bi zaštitili djecu na internetu.

 

Izvor: BBC 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti