Čeka li Hrvatsku mirna korona-jesen? Američki institut objavio nove podatke prema kojima nas očekuje strelovit rast zaraženih i umrlih

Broj zaraženih trebao bi doseći vrhunac početkom listopada, kad bi prema IHME-ovim procjenama broj zaraženih trebao biti četiri puta veći nego ovih dana.

Martina Čizmić | 27.08.2021. / 10:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Dok turisti još uvijek uživaju na hrvatskoj obali i pokušavaju zaboraviti na koronavirus, maske i zatvaranja, epidemiolozi upozoravaju kako bi jesen mogla biti problematična te bi opet moglo biti mnogo zaraženih. Dijelom je problem u delta-varijanti koronavirusa koja je već postala dominantna među zaraženima te je, prema svim pokazateljima, zaraznija od prethodnih varijanti. Tu ne smijemo zaboraviti ni ostale varijante koje tek trebaju pronaći svoj put do Europe i Hrvatske. No, dijelom je problem i u činjenici da je Hrvatska tek neki dan prešla granicu od 50 posto cijepljenih barem jednom dozom cjepiva.

Slika nije dostupna Istraživanje u SAD-u pokazalo da je čak 25 posto ljudi novozaraženih koronom bilo cijepljeno, no jako mali broj je razvio opasnije simptome

Slika nije dostupna Pogledajte kako u 3D izgleda koronavirus koji ulazi u ljudske stanice i što sve tamo radi

Iako su hrvatski epidemiolozi veoma oprezni po pitanju bilo kakvih procjena o tome koliko bismo mogli imati zaraženih koronavirusom u nadolazećim mjesecima, u američkom Neovisnom institutu za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) nemaju baš dobre vijesti.

Njihovi izračuni koji se temelje na podacima Svjetske zdravstvene organizacije (broj cijepljenih, zaraženih, preminulih, nošenje maski i socijalna distanca), ne ulijevaju nadu u mirnu jesen. Točnije, prema njihovim procjenama vrhunac novog vala zaraza koronavirusom u Hrvatskoj bi se mogao dogoditi krajem listopada.

Tada bi, prema IHME-ovim procjenama, zbog COVID-19 moglo umirati između 40 i 54 osobe.

Broj zaraženih trebao bi doseći vrhunac početkom listopada, kad bi prema IHME-ovim procjenama broj zaraženih trebao biti četiri puta veći nego ovih dana kad se brojka kreće oko 600 novozaraženih dnevno.

Slika nije dostupna Lauc reagirao na "topničku pripremu" pandemijskog marketinga za jesen te odgovara je li pandemija gotova i trebamo li se cijepiti

Hoće li se ovi crni scenariji i procjene IHME-a ostvariti, ovisi o nekoliko faktora. Prije svega koliko će se s dolaskom jeseni i povratkom na posao i u školske klupe, poštivati epidemiološke mjere poput nošenja zaštitne maske i držanja distance. Ali i, možda još važnije, kojim će se tempom nastaviti cijepljenje građana.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti