ESA provodi zanimljiv eksperiment koji bi mogao itekako razveseliti astronaute i njihova nepca

Zamislite astronaute koji umjesto konstantnog konzumiranja rehidrirane hrane, mogu pojesti nešto prženo, recimo pržene krumpiriće?

Branimir Vorša | 05.06.2023. / 13:44

Prženje hrane u mikrogravitaciji
Prženje hrane u mikrogravitaciji (Foto: ESA)

Kako neke uobičajene stvari na Zemlji, funkcioniraju u svemiru? To je pitanje na koje znanstvenici već godinama pokušavaju pronaći odgovor. Od jednostavnih stvari poput kako spavati ili jesti u bestežinskom stanju, do uzgoja i pripreme hrane. 

Dobro je poznato da se za astronaute koji borave na Međunarodnoj svemirskoj postaji posebno osmišljavaju i pripremaju obroci, kako bi bili jestivi, zdravi i zadovoljili raznovrsnošću. No, to su većinom rehidrirani obroci, a ne svježe pripremljena hrana. 

Fotografija Marsa uživo Hvala, ESA! Danas je svijet mogao vidjeti Mars uživo iz orbite

Pa što kad bi astronauti sami mogli pripremiti svoju hranu u svemiru? 

ESA se bacila na jedno takvo, pomalo neobično istraživanje. Naime, poručavaju metode prženja u mikrogravitaciji kako bi se popunile praznine u znanju o prženju hrane koje postoje na Zemlji, i naravno, u svemiru.

Pitajte bilo kojeg kuhara i potvrdit će vam da su fizika i kemija iza hrane složena i fascinantna tema koja se proteže i u druge znanstvene discipline, kaže Thodoris Karapantsios, član istraživačkog tima i profesor sa grčkog Sveučilišta Aristotel u Solunu.

Kako bi proučili kako mikrogravitacija utječe na tehnike kuhanja kao što je prženje, dizajniran je novi eksperimentalni aparat zaa prženje tako da bude siguran dok radi u uvjetima mikrogravitacije.

ISS Što s ISS-om nakon kraja njegova životnog vijeka? U NASA-i intenzivno rade na tome i misle da imaju plan

Eksperimenti su provedeni na dva ESA-ina parabolična leta zrakoplova, gdje su rekreirani kratki trenuci bestežinskog stanja. Proces prženja snimljen je pomoću kamere velike brzine i visoke rezolucije kako bi se uhvatila dinamika mjehurića, mjerenja temperature i drugi parametri. Studija vezana za to objavljena je u časopisu Food Research International.

Istraživači sa Sveučilišta u Solunu otkrili su da se mjehurići pare lako odvajaju od površine krumpira u uvjetima niske gravitacije, slično kao i na Zemlji. Iako su potrebna daljnja istraživanja za fino podešavanje određenih parametara, ova otkrića sugeriraju da bi astronauti tijekom istraživanja svemira mogli imati puno više od samo rehidrirane hrane.

John Lioumbas iz istraživačkog tima naglašava šire implikacije proučavanja prženja u svemiru.

Svemirska solarna elektrana SOLARIS Prvi korak ka solarnim farmama u Zemljinoj orbiti: ESA dogovorila studije izvedivosti i isplativosti cijelog projekta

Osim prehrane i udobnosti, mogao bi se ostvariti napredak u poljima kao što su tradicionalne tehnike kuhanja i proizvodnja vodika iz solarne energije u mikrogravitaciji, napominje Lioumbas.

Izvor: ESA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti