Gaming industrija u Hrvatskoj zarađuje značajan novac, a koliko točno pokazat će veliko istraživanje

Ne sumnjivo je industrija videoigara jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu, a već ovi preliminarni podaci ukazuju da je slično i u Hrvatskoj, istaknuo je Aleksandar Gavrilović, tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara.

Martina Čizmić | 07.09.2022. / 15:27

Aleksandar Gavrilović, Marijana Zagorac, Dubravka Štefanac Vinovrški i Damir Đurović (Foto: A1 Hrvatska)

Već se godinama spominje kako je IT sektor u Hrvatskoj jedan od onih s najvećim rastom. No, velik dio uspjeha, ovaj sektor može zahvaliti proizvođačima računalnih igara. Koliko točno oni imaju utjecaja na rast sektora pokazat će veliko nacionalno istraživanje koje provode A1 Hrvatska i Klaster hrvatskih proizvođača računalnin igara. 

Kako je rečeno u najavi istraživanja, preliminarni podaci pokazuju kako je gaming industrija u Hrvatskoj, tijekom dvije pandemijske godine (2020. i 2021.) zabilježila dvostruki rast prihoda. Naime, prihodi deset najvećih kompanija u hrvatskom sektoru videoigara od 2019. do 2021. godini porasli su s 274 milijuna kuna na čak 446 milijuna kuna.

Mnoštvo gejmera Tržište računalnih igara sprema se za recesiju? Prodaja pala prvi put nakon dugog niza godina

Iako će detaljni podaci biti prezentirani kad istraživanje završi, a očekuje se da bi to moglo biti u studenome, istraživanje je već sad pokazalo da na domaćem tržištu rada itekako ima potrebe za zapošljavanjem u ovom brzorastućem sektoru. Naime, najtraženija tri zanimanja u industriji su programeri, koje aktivno traži čak 50 posto anketiranih studija, razni vizualni umjetnici koje traže gotovo 25 posto studija te game dizajneri koje aktivno traži 24 posto studija.

Ovo je istraživanje prvo koje će detaljno ispitati stanje hrvatske industrije videoigara koje već nekoliko godina u svijetu bilježi enormne prihode i zapošljava izniman broj različitih stručnjaka. Ne sumnjivo je industrija videoigara jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu, a već ovi preliminarni podaci ukazuju da je slično i u Hrvatskoj, istaknuo je Aleksandar Gavrilović, tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara.

Istraživanje je provedeno na 23 ispitanika iz industrija videoigara, a cjeloviti rezultati bit će predstavljeni javnosti uz finala jubilarne, 10. sezone A1 Adria League.

Slika nije dostupna Tko kaže da bi svi na more? Oni su more zamijenili Novskom zbog videoigara

Naime, kako je najavljeno na konferenciji, nakon dvije godine, u Hrvatsku se vraća i jedna od najvećih konferencija namijenjena upravo gejming developerima i gejming industriji - Reboot Develop Blue konferencija.

Od 29. rujna do 1. listopada u Dubrovniku okupit ćemo ponajbolje stručnjake developerske scene hrvatske i šire, 175 govornika tijekom tri dana i na devet paralelnih pozornica. Ulaskom u svoje sedmo izdanje, konferencija se već promaknula u jedinstven i vrhunski događaj industrije videoigara u Europi te jedan od najvećih događanja u industriji igara diljem svijeta na kojem nam je partner A1 Hrvatska, izjavio je Damir Đurović, suosnivač i direktor tvrtke Reboot organizator Reboot InfoGamer powered by A1 te konferencija posvećenih industriji igara Reboot Develop Blue i Reboot Develop Red.

Upravo bi u sklopu Reboot InfoGamera u studenom u Zagrebu trebao biti održan i finale 10. sezone A1 Adria Leaguea. No, hoće li to tako i biti, još uvijek se ne zna. 

Kako je Đurović rekao, nadali su se da će ove godine, nakon dvije pandemijske godine ipak uspjeti sve organizirati i omogućiti svim ljubiteljima gaminga iz Hrvatske, ali i iz regije da uživo vide i isprobaju neke od najatraktivnijih igara. Međutim, stiuacija je i dalje neizvjesna, te će konačnu odluku o tome hoće li ove godine Reboot InfoGamer ponovno zaživjeti u punom obliku, biti donesena do kraja rujna. 

Bez obzira na to, 10. jubilarna sezona A1 Adria Leaguea, ide dalje bez problema. 

Slika nije dostupna Legenda gamerskog tržišta upozorio na veliki potencijalni problem na tržištu videoigara

Usprkos svim izazovima, već sada i šestu godinu za redom, A1 Adria Leaguea okuplja regionalnu gejming zajednicu kojoj u Hrvatskoj osiguravamo i najveću optičku mrežu za bezbrižno i neometano gejmanje. Svojim poslovnim odlukama trudimo se biti u korak sa svjetskim trendovima, a činjenica da se malo koje esport natjecanje može pohvaliti dvoznamenkastom obljetnicom govori sama za sebe. Počela je jubilarna, deseta sezona A1 Adria League koja me zaista posebno veseli, posebice jer smo pripremili iznenađenja za naše natjecatelje, ali i za gledatelje koji nas vjerno prate, izjavila je Marijana Zagorac, koordinator medijske strategije, gejminga i sponzorstva u A1 Hrvatska.

Tako će najbolji regionalni gejmeri imati priliku natjecati se u čak sedam popularnih igara za ukupni nagradni fond od gotovo 100 tisuća kuna. Tri igre CS:GO, FIFA 22 i Brawl Stars kao i do sada čine okosnicu lige, a u ligu se vraćaju i najpopularniji esport naslovi na svijetu League of Legends, kao i PUBG Battlegrounds. Preostale dvije igre su iznenađenje koje će biti naknadno otkrivene.

Uz novčanu nagradu, timovi će imati priliku nastupiti i na međunarodnim natjecanjima. Nakon dvije godine nastupa predstavnika domaće lige na Clash of Leagues natjecanju u Brawl Starsu, drugoplasirani CS:GO-ovci devete sezone A1 Adria League, ekipa Team Blink jer prvoplasirani BLUEJAYSI nisu u mogućnosti sudjelovati, zbog drugih unaprijed planiranih aktivnosti. 10. i 11. rujna odmjerit će snage na prvom međunarodnom Clash of Leagues natjecanju u CS:GO igri s predstavnicima A1 eSports League Austria, Swisscom Hero League iz Švicarske i A1 Gaming League iz Bugarske. Borit će se za titulu paneuropskog prvaka i ukupni nagradni fond od 5.000 eura.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti