Google napravio novog trojanskog konja kako bi ušao u svaki aspekt vašeg života

U IT industriji mnogo se govori o uređajima koji će moći zamijeniti pametne telefone te se ujedno naglašava važnost softvera koji će biti važniji od samih uređaja – umjetnoj inteligenciji.

I.D. | 22.10.2017. / 18:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako se približavaju blagdani, Google sve više nudi hardverske proizvode sličnije Samsungovim ili Appleovim, umjesto proizvoda vezanih uz tražilicu. Ali razlog je tome dobar plan i vezan je uz revoluciju umjetne inteligencije.

Sve je počelo na predstavljaju novih Googleovih telefona Pixel 2 koji su dobili pozitivne recenzije. Osim toga, u Googleovoj je ponudi i mnoštvo novih uređaja – bežične slušalice, atraktivni Chromebook, velike i male verzije pametnog zvučnika Google Home, pametnu kameru te izmijenjenu verziju njihova seta virtualne stvarnosti.

Google se već prije površno bavio hardverom, i to bez mnogo uspjeha, ali čini se da se kompanija sada ozbiljnije bavi tim aspektom. Prošle su godine postavili Ricka Osterloha, bivšeg predsjednika Motorole, na mjesto direktora zaduženog za razvoj hardvera.

Osim toga, nedavno su potrošili više o milijardu dolara da povećaju kapacitet za hardver kupovinom udjela u HTC-u.

No, gotovo svi njihovi prihodi još uvijek dolaze od oglašavanja putem softvera. Tržište telefona na kojem će sudjelovati i njihovi telefoni Pixel već je zasićeno, što Googleu daje malo prilike da se ondje dokaže.

Čak i ako dobije nešto veću pažnju potrošača, Googleovi prijašnji pokušaji da ih zadovolji nisu dali dobre rezultate. Prošle godine, prema nekim procjenama, prodali su malo više od milijun primjeraka pametnih telefona Pixel. Usporedbe radi, Apple milijun iPhonea proda u roku od samo nekoliko dana. Što se tiče potencijalne prodaje Googleova hardwarea, ne čini se da će ona ikada biti išta više od sjene onoga što Google zaradi na tražilici. Ali to ne umanjuje njegovu važnost.

Iz Googlea nisu posebno nisu objašnjavali zašto su odjednom zainteresirani za hardver. No analitičari Business Insidera pretpostavljaju da su otkrili zašto.

Revolucija u umjetnoj inteligenciji

Sve se, smatraju analitičari, vrti oko revolucije vezane za umjetnu inteligenciju. Radi se o Google Assistantu, tehnologiji virtualnog asistenta koja konkurira Amazonovoj Alexi i Appleovoj Siri.

Google općenito umjetnu inteligenciju vidi kao sljedeću veliku stvar u tehnologiji, koja bi uskoro mogla biti na razini važnosti kao i tehnologija pretraživanja i Androida. Čitajući između redaka, na konferenciji na kojoj je Google predstavio svoje proizvode, čini se da Google svoja nastojanja vezana uz hardver vidi kao trojanskog konja, način da progura svog asistenta i umjetnu inteligenciju u domove i živote svojih korisnika.

U IT industriji mnogo se govori o uređajima koji će moći zamijeniti pametne telefone te se ujedno naglašava važnost softvera koji će biti važniji od samih uređajaumjetnoj inteligenciji. A među velikim IT igračima Google je u najboljoj poziciji da omogući te uređaje nove generacije jer su njegova umjetna inteligencija i povezani pametni uređaji najbolji na svijetu.

Primjerice, Google Assistant star je samo godinu dana, ali je već dokazao da je sposobniji od svojih konkurenata kao što su Siri, Alexa ili Microsoftova Cortana. Googleova je prednost što se njegov Assistant može služiti mnoštvom informacija koje je kompanija prikupljala od korisnika dok su se služili tražilicom ili nekim drugim Googelovim alatima. Assistant sve te informacije može koristiti kako bi bio bolji od konkurenata.

Najveći Googleov izazov je kako ubaciti svog Assistanta u što je više uređaja kako bi bio prisutan kod što većeg broja korisnika. A gomila novih proizvoda iz Googlea upućuje da planiraju učiniti upravo to.

Svi novi Googleovi proizvodi u sebi, na neki način, sadrže njegovu tehnologiju umjetne inteligencije. Na primjer, nova kamera Google Clips koristi umjetnu inteligenciju kako bi promatrala što se događa oko nje i odredila najbolje vrijeme za snimanje kratkih videa. Potom taj video šalje u Google Photos, koji pak nudi prepoznavanje lica, koje se stalno usavršava zahvaljujući strojnom učenju.

Google je i svoje bežične slušalice opremio umjetnom inteligencijom i tako da mogu prevoditi iz jednog jezika u drugi u realnom vremenu, nešto slično onome što možemo vidjeti u Star Treku. A ugradio je Assistanta i u svoje nove proizvode, uključujući pametne telefone Pixel 2.

Sada kada su ugradili umjetnu inteligenciju u svoje uređaje, žele nagovoriti i svoje partnere da prihvate njihovu tehnologiju umjetne inteligencije, kao što je bio slučaj s Androidima tijekom prošlog desetljeća. Bez obzira na proizvođača, svi novi Androidovi telefoni imaju ugrađenog Assistanta, a sada Assistanta ugrađuju Sony, Panasonic i uskoro Sonos, u pametne zvučnike.

Googleova umjetna inteligencija već je našla put i u svakodnevne uređaje. Primjerice, LG je najavio da ćemo uskoro pomoću Assistanta moći kontrolirati strojeve za pranje rublja i robotske usisavače. Ako imate pravi hardver, dovoljno će biti reći: ''OK, Google, usisaj dnevnu sobu''.

Integracijom umjetne inteligencije u svakodnevni život Google se već pozicionirao na mjesto lidera. Ostali će morati hvatati korak za njim.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti