Hoće li zbog regulatora propasti najveća akvizicija u svijetu videoigara?

U Microsoftu ističu da bi takva zabrana, ako ju sud odobri, zapravo pokopala cijeli posao.

Martina Čizmić | 21.06.2023. / 12:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trebala je to biti najveća akvizicija u svijetu videoigara, kad je Microsoft najavio da kupuje poznatog izdavača videoigara Activision Blizzard za gotovo 70 milijardi dolara. No, više od godinu dana nakon najave akvizicije, ona i dalje nije dobila sva potrebna zelena svjetla za realizaciju.

Call of Duty Privremeno blokirana najveća akvizicija u povijesti videoigara

Nakon što je EU dao zeleno svjetlo, a britanski regulator blokirao akviziciju, dodatni bi problem mogao predstavljati i američki regulator - FTC.

Kako javlja Reuters, ovaj bi tjedan trebalo krenuti petodnevno dokazno ročište koje je sazvala Savezna komisija za trgovinu (FTC), a među svjedocima koji bi se trebali pojaviti na sudu su izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella i izvršni direktor Activision Blizzarda, Bobby Kotick.

FTC od suda traži preliminarnu zabranu koja bi blokirala Microsoftovo preuzimanje Activisiona. U podnesku sudu navode kako bi takva akvizicija dala Microsoftovoj igraćoj konzoli Xbox ekskluzivan pristup Activisionovim igrama, čime bi proizvođači drugih igraćih konzola bili u nepovoljnijem položaju.

Slika nije dostupna Zaustavljeni na prvom koraku: Britanski regulator blokirao Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzarda

Među ostalim svjedocima, koji bi trebali svjedočiti su izvršni direktor Sony Interactive Entertainmenta James Ryan i Dov Zimring, bivši direktor upravljanja proizvodima u, sad već bivšoj, Googleovoj Stadiji.

No, u Microsoftu ističu da bi takva zabrana, ako ju sud odobri, zapravo pokopala cijeli posao. Naime, ugovor koji je potpisan između Microsofta i Activision Blizzarda ima zanimljivu klauzulu. Ako Microsoft ne dobije zeleno svjetlo za realizaciju akvizicije do 18. srpnja, ugovor se raskida, a američki tehnološki div morat će platiti naknadu za raskid od tri milijarde dolara.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti