I oni se povlače: Tinder svajpao Rusiju - ulijevo

Uz obrazloženje da su zabrinuti zbog ne poštivanja ljudskih prava u Rusiji, tvrtka Match Group povlači Tinder s ruskog tržišta, više od godinu dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Branimir Vorša | 03.05.2023. / 15:04

Tinder
Tinder (Foto: Afp)

Tvrtka Match Group, koja je vlasnik popularne aplikacije Tinder, objavila je da će napustiti Rusiju do 30. lipnja, navodeći potrebu za zaštitom ljudskih prava kao razlog za takvu odluku. Bit će to samo još jedna u nizu zapadnih tvrtki koje su napustile rusko tržište od ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela u veljači 2022. godine.

Posvećeni smo zaštiti ljudskih prava. Naši brendovi poduzimaju korake za ograničavanje pristupa svojim uslugama u Rusiji i dovršit će svoje povlačenje s ruskog tržišta do 30. lipnja 2023. godine, izvijestila je tvrtka Match Group u godišnjem izvješću.

Ljubav na internetu, ilustracija Ne znate flertovati? Umjetna inteligencija odradit će sve i samo vas obavijestiti kad i gdje vam je dogovorila spoj

Brojni pružatelji digitalnih usluga s malo zaposlenih u Rusiji, poput Spotifyja i Netflixa, povukli su se iz Rusije ubrzo nakon što je službena Moskva započela invaziju na Ukrajinu. Match Group, čiji brendovi uključuju aplikacije za upoznavanje kao što su Tinder, Hinge i PlentyOfFish, dali su nekoliko javnih izjava o svojim ruskim operacijama, ali su naglasili negativne učinke na svoje europsko poslovanje u ožujku 2022. godine.

Match je postavio primjer koji bi drugi trebali slijediti, povezujući svoju odluku s rizicima ljudskih prava s kojima se ukrajinski narod suočava, kažu iz tvrtke Friends Fiduciary Corp, dioničara Match Goupa.

Europska policijska agencija Europol priopćila je isto tako u rujnu 2022. da su aplikacije za upoznavanje među internetskim platformama koje su pojedinci koristili za trgovinu ljudima, skrećući pritom pozornost na položaj ukrajinskih izbjeglica.

Romantična prijevara, ilustracija Sve veći i češći problem: Osobe željne ljubavi postaju žrtve prevaranata na internetu

Da je Match Group imao dobar razlog da napusti Rusiju smatra i Jeff Perkins, izvršni direktor u tvrtki Friends Fiduciary.

Nije dobro da tvrtka kojoj se vjeruje nastavlja s radom u zemlji u kojoj je šefa države optužio Međunarodni kazneni sud, rekao je Perkins za Reuters.

ICC je, podsjetimo, 17. ožujka izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine. Moskva poriče počinjenje ratnih zločina, uključujući prisilne deportacije djece, i kaže da je odluka ICC-a besmislena, jer Rusija nije članica.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti