Nastavlja se sapunica oko TikToka, a posljednje informacije govore kako su iz ByteDance pristali na to da TikTok postane globalna kompanija sa sjedištem u SAD-u te da će za korisničke podatke i operacije u Americi biti zadužen Oracle. No u takvom dogovoru problem bi mogla predstavljati činjenica da bi kineski ByteDance i dalje ostao većinski vlasnik TikToka, ali ne bi imao operativnu kontrolu nad aplikacijom u SAD-u. Amerikanci bi postavili odbor direktora koji bi prvotno trebala odobriti američka vlada, a postavili bi i neovisnog direktora za sigurnost.

Kevin Systrom "Kada bi vam netko ponudio milijardu dolara za kompaniju s 11 zaposlenih, što biste napravili?"

Takav neobični i komplicirani aranžman zamišljen je s ciljem kako bi se zadovoljile sve strane u ovom procesu, no prije nego što dogovor dobije zeleno svjetlo, trebaju ga potvrditi Donald Trump i kineske vlasti, a teško je predvidjeti kakva će biti njihova reakcija na taj kompromis. Ako obje strane pristanu na dogovor, sljedeći korak trebao bi izlazak na burzu u SAD-u kao kompanija TikTok Global, što možemo očekivati tijekom sljedeće godine.

Dok se iščekuje palac gore ili dolje iz SAD-a i Kine, mediji nagađaju o tome tko bi mogao preuzeti mjesto novog izvršnog direktora TikToka, a posebno je zanimljivo jedno ime o kojem se špekulira i koje se sigurno neće svidjeti Marku Zuckerbergu.

Naime, jedan je od potencijalnih izvršnih direktora i Kevin Systrom, suosnivač Instagrama, prve velike Facebookove akvizicije. Systrom je prije dvije godine napustio Zuckerberga i njegovu kompaniju, a sada bi mogao preuzeti upravljačko mjesto kompanije koja je najveći rival Facebooku i Instagramu. Prema medijskim natpisima, razgovori između TikToka i Systroma tek su u početnoj fazi i niti jedna strana još ne želi komentirati te informacije.

Slika nije dostupna Microsoft odustao od TikToka: Novi (stari) kandidat je Oracle?

Systrom ili neka druga osoba koju odabere TikTok, odnosno koja pristane na njihove uvjete, na toj će poziciji zamijeniti Kevina Mayera. Jedan od bivših direktora Disneyja ambiciozno je preuzeo poziciju izvršnog direktora u svibnju, no ubrzo je napustio tu poziciju jer, kako je komentirao, nije htio biti u sredini sukoba između američke vlade i Kine. Poziciju CEO-a trenutačno obnaša Vanessa Pappas, a uskoro bi na čelno mjesto mogao zasjesti bivši direktor Instagrama.

Izvor: Forbes
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju