Je li moguće da je to napravio? Trump na Twitteru otkrio informacije o špijunskim satelitima

Predsjednik SAD-a na Twitteru objavio je fotografiju koju je snimio američki špijunski satelit u Iranu, a mnogi su taj njegov potez nazvali neodgovornim i nepromišljenim.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.09.2019. / 07:16

Fotografija s Trumpova Twittera (Foto: Twitter)

Nije mnogo toga poznato o američkim vojnim satelitima, rezoluciji i kvaliteti fotografija koje mogu snimati, a jasno je i zašto, no nakon prošlog tjedna ipak smo dobili uvid u neke mogućnosti satelita koji iz svemira motre i špijuniraju sve što se događa na Zemlji. Te su se informacije, za koje dio stručnjaka kaže da nisu smjele biti objavljene, pojavile u javnosti zahvaljujući prvom čovjeku SAD-a Donaldu Trumpu.

Slika nije dostupna Twitter počinje s "ušutkavanjem" Trumpa i ostalih provokativnih političara

On je na Twitteru objavio fotografiju snimke američkog špijunskog satelita koji je fotografirao mjesto na kojem je Iran neuspješno pokušao lansirati raketu te je u objavi naglasio kako Amerikanci nemaju veze s tim što se dogodilo. Trumpova objava predstavlja veliki potencijalni sigurnosni rizik, naglasili su na Forbesu, jer na temelju samo te fotografije stručnjaci i astronomi saznali su informacije o kojem je tipu satelita riječ, njegovoj udaljenosti itd.

Astronom Marco Langbroek tako je na temelju kuta fotografiranja i vremena tijekom kojeg je snimljena fotografija napisao da je otkrio satelit koji je snimio fotografiju (kaže da je riječ o satelitu USA 224), dok je drugi astronom izračunao njegovu udaljenost od mjesta nesreće (više od 380 km). Također, zaključili su da taj satelit može snimati "najoštrije fotografije Zemljine površine" te su pohvalili iznimno veliku rezoluciju fotografije koja otkriva brojne detalje s mjesta koje je stotinama kilometara udaljeno od satelita.

Nasilne videoigre Trump pronašao krivca za masovna ubojstva u SAD-u – videoigre

Predsjednik SAD-a, naravno, nije rekao ništa o objektu koji je snimio mjesto nesreće te se većina stručnjaka slaže u tome da je riječ o povjerljivoj fotografiji i informaciji koja se nije smjela objaviti jer se njome otkrivaju detalji o metodama i mogućnostima američkih špijunskih operacija. Stručnjak za nuklearnu energiju Joshua Pollack ne može se načuditi neodgovornosti prvog čovjeka SAD-a te smatra da će njegov potez objave povjerljive fotografije imati "globalne posljedice". Naravno, na isti način ne razmišlja Trump, koji je kritičarima poručio da je imao pravo objaviti tu fotografiju koju, nije teško zaključiti, nije uklonio s interneta.

Izvor: Forbes
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti