Jeste li je i vi igrali? Prije deset godina milijuni su postali ovisni o ovoj igri, a sada se ponovno vraća na telefone

Neočekivani uspjeh developeru je donio veliki novac, ali i veliki stres, pa ju je 2014. godine povukao s tržišta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.09.2024. / 09:25

Flappy Bird (Foto: flappybird.org)

Prije više od deset godina dotad nepoznati developer Dong Nguyen predstavio je igru za mobilne uređaje Flappy Bird. Vizualno neatraktivna, no zabavna za igranje, ta igra koja se u biti ničim ne izdvaja u moru sličnih naslova, početkom 2014. godine odjednom je stekla neočekivanu popularnost. Počela je privlačiti sve veći broj ljudi, a o njoj su se raspisali i svjetski mediji. U kratko vrijeme Flappy Bird postala je najpopularnija igra na App Storeu s više od 50 milijuna preuzimanja, a kako se u njoj prikazuju oglasi, Nguyenu je od nje znao zarađivati i oko 50 tisuća dolara dnevno.

Ljutnja Igra koja je ovaj tjedan izludila sve na internetu: Jeste li je isprobali?

Dok bi većina vjerojatno uživala u takvom uspjehu, ali i novcu, Nguyen se nije dobro snašao u toj za njega potpuno novoj situaciji. Nenadana slava predstavljala mu je više teret nego užitak, dok su se na mreži počele pojavljivati i optužbe zbog plagijata dizajna i gameplaya. Također, Nguyen je spominjao stres kojem je izložen i ovisnost ljudi o igri pa je ubrzo povukao neočekivan potez - izbrisao je svoju igru koja mu je donosila velike prihode i nestao iz javnosti.

Tu su situaciju pokušali iskoristiti brojni drugi developeri, pa su se pojavile stotine klonova Flappy Birda, no niti jedna igra nije ostvarila uspjeh originala.

Za sve one koji su, kada su bili desetak godina mlađi, uživali igrajući ovu igru, stižu dobre vijesti. Flappy Bird se vraća na mobilne uređaje. Za to je zaslužan Flappy Bird Foundation, ekipa strastvenih fanova igre koja je preuzela prava na igru, kao i prava na igru koja je navodno inspirirala Nguyena da napravi Flappy Birds (Piou vs. Cactus).

Palworld "Uspjeh je astronomski": Ova je igra u nekoliko dana osvojila internet, a njezinim se dizajnerima čak prijeti smrću

Nova verzija Flappy Birdsa na različite platforme, uključujući naravno iOS i Androide, stiže sljedeće godine, a za razliku od originalne verzije koja je bila prilično jednostavna, bez previše opcija, nova igra donosi potpuni novi ekosustav igre, koji uključuje nove modove igre, izgled likova, napredak, a čak se spominje i multiplayer mod te izazovi. Imamo velike planove za našu malu pticu, slikovito je opisao glavni kreativac Flappy Bird Foundationa Michael Roberts. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li igra zadržati isti oblik monetizacije kao i originalni Flappy Bird koji je bio potpuno besplatan ili će ipak uvesti nekakvu pretplatu ili slično.

Izvor: Polygon 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti