"Uspjeh je astronomski": Ova je igra u nekoliko dana osvojila internet, a njezinim se dizajnerima čak prijeti smrću

U samo nekoliko dana igra je prodana u više od 5 milijuna komada, a potražnja je i dalje velika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.01.2024. / 12:31

Palworld (Foto: Afp)

Povremeno se pojave videoigre koje iznenada i neočekivano postanu toliko popularne da developeri o tome nisu mogli sanjati niti u najljepšim snovima, poput igre Flappy Bird. Jedna od igara koja je u posljednje vrijeme stekla takvu neočekivanu popularnost jest i Palworld. Riječ je o multiplayer igri koja je u samo tri dana prodana u više od 5 milijuna komada, a zbog velike navale bilo je i problema s prijavom u igru i serverima.

Pokemon Sleep Jedna od najpopularnijih mobilnih igara dobila novu verziju koja bi se nekima mogla posebno svidjeti

Igra je, među inim, privukla veliku pozornost jer prilično podsjeća na Pokemone, ali uz jednu razliku - korištenje oružja. Dok neki Palworld opisuju kao igru za više igrača u kojoj se prikupljaju čudovišta, uz elemente preživljavanja u otvorenom svijetu, mnogi je jednostavno opisuju kao Pokemone s oružjem. Gameri u igri putuju tim otvorenim svijetom i bore se s čudovištima koji se nazivaju "pals", a koja mogu zarobiti i regrutirati. Iza Palworda stoji mali developerski studio Pocketpair, koji je dosad već objavio nekoliko igara, no niti jedna nije bila popularna kao posljednji naslov. U jednom trenutku, kada je broj igrača na Steamu dosegao čak 1,3 milijuna u isto vrijeme, ekipa iz Pocketpaira morala je održati hitan sastanak kako bi riješila probleme s vezom koji su nastali zbog neočekivano velikog broja gamera.

Prema riječima Wesley Yin-Poolea s gamerske stranice IGN, iako je rani interes korisnika pokazao da bi to zaista mogla biti popularna igra, nitko zaista nije očekivao takvu navalu korisnika: Uspjeh je astronomski, objasnio je ovaj stručnjak za igre. U razgovoru za BBC naglasio je kako je uspjeh igre pokazuju da je ovaj žanr igara trenutačno iznimno popularan te se čak začudio što je trebalo toliko vremena da se pojavi neka igra koja će iskoristiti tu popularnost.

Unatoč odličnoj prodaji nije sve tako ružičasto za Pocketpair. Kompanija se našla pod kritikama zbog sličnosti, odnosno kopiranja dizajna od Pokemona, ali i zbog gameplaya za koji neki tvrde da je sličan igrama preživljavanja poput Rusta i Ark: Survivala. Također, iz kompanije tvrde kako su na društvenim mrežama izloženi groznim komentarima, a neki su išli tako daleko da su im čak i - prijetili smrću.

Slika nije dostupna Imali su hit igru koja je zaludila cijeli svijet, a sad su upali u ozbiljne probleme

Iako je usporedbe s Pokemonima nemoguće izbjeći, Wesley smatra kako ne treba očekivati pravne probleme jer, dok sličnosti s čudovištima postoje, način igre prilično je drukčiji. Igru je nazvao mješavinom različitih koncepata koja je napravljena prilično dobro. Ona je trenutačno u early access modeu, što znači da ta verzija još nije konačan proizvod, odnosno da se na njoj i dalje treba raditi i usavršavati je.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti