Kako zvuči Neno Belan kad mu umjetna inteligencija sklada glazbu i stavlja riječi u usta?

Međunarodna autorska kreativna konferencija ove godine raspravlja o autorskim pravima i umjetnoj inteligenciji.

Martina Čizmić | 16.11.2023. / 13:49

MAKK konferencija (Foto: Zimo)

Razvoj različitih servisa sa umjetnom inteligencijom i stotina pa i tisuća alata, promijenio je način na koji razmišljamo o kreativnosti i autorovim intelektualnim pravima. No, isto je tako uvelike olakšao obavljanje nekih poslova koji su inače trajali satima pa i danima.

Danas više nije nikakav problem, a ni ne zahtjeva veliko znanje, stvoriti neku novu sliku pomoću Midjourneya ili tekst pomoću ChatGPT-a. Koliko je to zaista novo i kreativno, o tome se vode rasprave diljem svijeta.

Takva se rasprava povela i na 11. MAKK-u, Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji.

Snimanje glazbe u studiju, ilustracija Poznati pjevač o korištenju umjetne inteligencije u glazbi: ChatGPT je "bezgranični stroj za umjetničku demoralizaciju"

Trenutno smo u dobu Divljeg Zapada što se toga tiče. Treba ju se događati tužbe i pokušaji regulacije, kako bismo s vremenom iskristalizirali tko je autor i što je autorsko djelo, istaknuo je Ante Magzan na panelu o umjetnoj inteligenciji.

Nečiji glas ne može biti predmet autorskih prava, istaknuto je na panelu, već se zaštititi može samo ono što je kreativno napravljeno.

Problem je što još uvijek nema konkretnog zakonodavstva koji bi definirao točno što bi se trebalo zaštititi u kontekstu umjetne inteligencije. Mi nemamo zakon koji štiti osobna prava - koji bi zaštitio naš glas i lik ili gomile podataka koje svaki dan stvaramo, nagalsio je Magzan.

Kako to izgleda u praksi?

Kako izgleda kad umjetna inteligencija stvara neku pjesmu, pokazali su na pozornici iskusni producent i autor, Zvonimir Dusper Dus i kantautor Mahkey. Koristeći alate umjetne inteligencije stvorili su pjesmu u stilu i glasu Nene Belana.

Na samom početku istaknuli su kako je Neno Belan ustupio korištenje svog vokala za ovaj “eksperiment”, a u “bazi podataka” našlo se oko sat vremena njegovih vokala iz otprilike dvadesetak pjesama.

Meta Želite stvoriti vlastitu pjesmu, ali ne znate note? Meta je predstavila zanimljivo rješenje za taj problem

U ovom trenutku AI se već ozbiljno na razne načine koristi u glazbenoj i ostaloj medijskoj produkciji. Kojim tempom i smjerom će se to dalje razvijati, teško je pretpostaviti, ali sasvim je sigurno da neće “otići”. Umjetna inteligencija je “here to stay”, svidjelo se to nekom ili ne, najavio je Dus.

Tijekom otprilike pola sata “eksperimenta”, ChatGPT napisao je pjesmu u stilu Nene Belana s ključnim riječima “Varaždin, lopta, ekologija”. Nakon toga, uz pomoć drugih AI alata prvo su stvorili glazbu koja odgovara riječima uz sintetiziran AI glas. Mahkey je potom otpjevao te riječi na melodiju koju je AI stvorila, a na kraju se njegov glas koristio kao temelj za AI na koji je “nalijepljen” glas Nene Belana.

Krajnji rezultat, na kojem bi još trebalo produkcijski raditi, zanimljiva je pjesma za koju bismo mogli, bez ikakvih problema reći, da ju je otpjevao Neno Belan.

Pretplatio sam se na otprilike 20 servisa kako bi pronašao ove četiri aplikacije koje su sposobne napraviti to što smo pokazali, istaknuo je Dus, ali i dodao kako AI još uvijek nije dovoljno dobar da napravi gotovu pjesmu bez ljudske pomoći.

Imamo još nekoliko mjeseci da se prilagodimo, rekao je Dus.

Budućnost AI i autorskih prava?

Iako je pjesma AI Nene Belana, napravljena u roku od pola sata, bila dovoljno dobra da privuče slušatelje, jasno je da bi njeno objavljivanje povuklo pitanje autorskih prava.

Jer, kako je istaknuto na panelu, ako ne možemo zaštiti glas, a pjesma je u potpunosti napravljena digitalno (pomoću AI alata), onda se postavlja pitanje - tko je autor prava? Za sad, vlasnik je još uvijek onaj tko je vlasnik same snimke. No, na internetu je već dostupan cijeli niz platformi koje omogućavaju korisnicima stvaranje glazbe, a istovremeno zadržavaju dio autorskih prava jer je njihov program stvorio te skladbe.

Još jedno pitanje koje je potaknulo raspravu je bilo i pitanje prepoznavanja “umjetno stvorenih” kreativnih djela - bilo da se radi o pjesmi, slici, fotografiji ili nečem drugom.

Slušanje glazbe, ilustracija Koja će pjesma biti hit? Vaš mozak i umjetna inteligencija to znaju odmah

Kao jedno od potencijalnih rješenja spominje se “fact checking” mreža koja bi istraživala što je pravo, a što umjetno stvoreno. No, dodali su sudionici panela, u konačnici će nam opet trebati umjetna inteligencija koja će moći detektirati ono što je napravila druga umjetna inteligencija.

Za sad je tu još uvijek čovjek, koji daje određeni input. Tko će odlučiti koliko je kreativnog doprinosa dovoljno da bismo nešto smatrali autorskim djelom, to tek treba definirati, zaključeno je na panelu.

11. MAKK nastavlja se zanimljivim panelima i predavanjima o autorskim pravima i umjetnoj inteligenciji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti