Kineski znanstvenici tvrde da mogu dramatično poboljšati hipersonične projektile, evo što kažu američki stručnjaci

Kineski znanstvenici predlažu poboljšanje hipersoničnih projektila korištenjem tehnike "skip-gliding", potencijalno proširujući njihov domet i otežavajući njihovo otkrivanje i presretanje.

Branimir Vorša | 14.08.2024. / 16:00

Kineski hipersonični projektili
Kineski hipersonični projektili (Foto: Afp)

Kineski znanstvenici predložili su novu metodu za povećanje dometa i učinkovitosti hipersoničnih projektila korištenjem tehnike "preskakanja" unutar Zemljine atmosfere. Ta strategija, poznata kao "skip-gliding", uključuje hipersonični projektil koje se više puta penje i spušta na rubu atmosfere, slično kao kamen koji se nakon bacanja odbija od površine vode više puta i tako prijeđe veću udaljenost.

Istraživači iz Kineskog centra za istraživanje i razvoj aerodinamike tvrde da bi ta metoda mogla povećati domet hipersonične rakete i do 34 posto, a vrijeme leta do 28 posto. Njihova otkrića objavljena su u lipanjskom izdanju časopisa Journal of Astronautics. Prema pisanju kineskog lista South China Morning Post, taj bi napredak mogao omogućiti razmještanje hipersoničnih projektila u "globalnim operacijama" umjesto da budu ograničeni na regionalne sukobe.

Lansiranje Minuteman III projektila Amerikanci testirali nuklearni hipersonični balistički projektil koji do Moskve može stići za samo 30 minuta

Simulacije pokazale zapanjujuće brojke

Istraživački tim, predvođen Yongom Enmijem, crpio je inspiraciju iz povijesnih zrakoplovno-svemirskih projekata poput svemirskog aviona Silbervogel nacističke Njemačke i projekta Dyna-Soar američkih zračnih snaga, a oba su imala za cilj prevladavanje ogromnih udaljenosti korištenjem spomenutog skip-glidinga. Međutim, niti jedan projekt nikada nije realiziran.

Simulacije koje je proveo Yongov tim sugeriraju da bi kineske hipersonične rakete mogle postići brzine do 20 maha (20 puta brže od brzine zvuka) i održavati brzinu od 7 Maha čak i nakon sat vremena leta.. To se značajno razlikuje od putanje većine postojećih hipersoničnih projektila, koji obično uključuju visoko lansiranje i klizanje prema cilju prije ponovnog ulaska u atmosferu.

Kineski napredak u hipersoničnoj tehnologiji, posebice testiranje projektila sposobnog obletjeti svijet 2021. godine, izazvalo je zabrinutost u Washingtonu. SAD je navodno bio zatečen brzim razvojem te tehnologije, koja predstavlja izazov za postojeće sustave proturaketne obrane.

Talon-A u letu Ubrzani rad na hipersoničnom oružju: Talon-A privatne američke tvrtke uspješno izveo svoj prvi hipersonični let

Američki stručnjaci nisu uvjereni

Jennifer Kavanagh, direktorica vojne analize pri američkom think tanku Defense Priorities, naglasila je potencijalne vojne implikacije kineskog hipersoničnog arsenala povećanog dometa. Kinezima će biti lakše zaštititi, a Sjedinjenim Državama teže pronaći i ciljati, raketne sustave smještene duboko u Kini od onih koji moraju biti postavljeni duž obale, rekla je. Kavanagh je također primijetila da bi projektile koji odskakuju od atmosfere moglo biti teže pratiti i presresti.

Međutim, Kavanagh je upozorila da se kinesko istraživanje temelji isključivo na simulacijama, a ne na stvarnim testovima projektila, te da bi praktična provedba mogla biti složena i skupa. "Teorija i praksa mogu biti vrlo različite kada je riječ o dometima projektila", rekla je.

David Kearn, profesor na američkom Sveučilištu St. John's, priznao je zabrinutost Bidenove administracije o potencijalnoj nuklearnoj prijetnji koju predstavljaju hipersonični projektili. Međutim, sugerirao je da postojeći hipersonični projektili već imaju sposobnost zaobići američku proturaketnu obranu. Nije jasno što bi putanja tih projektila dodala, dodao je Kearn.

Slika nije dostupna Sjeverna Koreja tvrdi da je testirala hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo

Yongov tim priznao je ograničenja svog istraživanja, ističući da su ispitivali samo vrijeme leta, brzinu i stres projektila. Njihov sljedeći korak bit će istraživanje sposobnosti manevriranja i bočne navigacije projektila koji lete tom zasad teoretskom putanjom.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti