Kinezi uvode "ponoćnu patrolu", tehnologiju koja će skenirati lica maloljetnicima koji igraju videoigre

Kinezi su prilično strogi kada je u pitanju vrijeme koje maloljetnici mogu provesti igrajući online igre, a sada uvode tehnologiju koja bi trebala omogućiti da se ta stroga pravila i primjenjuju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.07.2021. / 08:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije dvije godine u Kini su odlučili uvesti ograničenje maloljetnicima za igranje online igara, pri čemu su kao razloge naveli ovisnost o igrama te negativan učinak na mentalno zdravlje i kratkovidnost. Od tada mlađi od 18 godina mobilne igre mogu igrati do 90 minuta dnevno tijekom tjedna, odnosno tri sata dnevno tijekom vikenda i praznika. Također, zabranjeno im je igrati između 10 navečer i 8 ujutro.

Slika nije dostupna Osmijeh umjesto propusnice: Tehnologijom prepoznavanja lica osiguravaju da samo sretni zaposlenici dolaze na posao

Za potvrdu godina prije igranja potrebno je upisati svoje podatke koji su povezani s nacionalnom bazom podataka, no naravno da je dio mladih pronašao jednostavan način s kojim bez problema mogu prevariti taj sustav te upisuju osobne podatke odraslih. Kompanija Tencent koja je razvila neke od najpopularnijih mobilnih igara poput Honor of Kings odlučila je stati na kraj takvoj praksi te uvodi tehnologiju koja je u Kini nazvana “ponoćna patrola”.

Kako bi spriječili maloljetnike u igranju u kasne noćne sate i u predugom igranju tijekom dana, pored samog upisivanja podataka, kineska kompanija u svoje će igre implementirati tehnologiju prepoznavanja lica. Dakle, kada netko bude htio igrati igre poslije 10 navečer ili ako provodi više vremena u igri u odnosu na nametnuta ograničenja, ta bi se tehnologija trebala aktivirati te bi im kamera trebala skenirati lice. Također, korištenje te tehnologija u Kini predlaže se i za kupovinu proizvoda za odrasle na internetu. Iako se time želi spriječiti maloljetnike u kupovini takvih proizvoda, teško je zamisliti da bi netko prilikom kupovine nekakvog seksualnog pomagala dopustio da mu kamera skenira lice i da se provjere njegovi osobni podaci.

Prisluškivanje, ilustracija Vrli novi svijet: Rade od 9 do 21 šest dana tjedno, a šefovi nadziru svaku minutu njihova vremena, čak i kada idu na WC

Zbog negativnog utjecaja igara za mlade u Kini su još 2018. donesena pravila prema kojima se, pored određenog broja sati koje mladi mogu igrati, ograničava i iznos koji se može potrošiti na igre, ali su uvedena i ograničenja u predstavljanja novih igara, za što je zaduženo posebno regulatorno tijelo.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti