Konkurencija Steam Decku: Logitech i Tencent krajem godine predstavit će dlanovnu konzolu

Previše detalja nije objavljeno, no možemo očekivati kako će njena cijena biti jeftinija od Steam Decka, jer neće trebati imati snažan hardver.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.08.2022. / 12:45

Gaming, ilustracija (Foto: Getty Images)

Početkom ove godine počela je prodaja Steam Decka, a velika potražnja za ovim uređajem pokazala je da, usprkos činjenici da su pametni telefoni danas najpopularniji uređaji za igranje, i dalje postoji jako tržište za dlanovnim konzolama. Konkurencija na tom tržištu uskoro će se dodatno zaoštriti jer su ovaj tjedan iz Logitecha objavili kako u suradnji s Tencentom pripremaju vlastitu dlanovnu konzolu. Ono što je posebno zanimljivo vezano uz ovaj uređaj jest što je riječ o - cloud konzoli.

Slika nije dostupna Valve će isporučiti sve naručene konzole Steam Deck do kraja godine

Dakle, konzola neće imati snažan hardver kakav očekujemo od konzola za videoigre, no zato će biti povezana s cloudom, odnosno udaljenim serverima na kojem će se obavljati sve složene procesorske i grafičke operacije i streamati ih na samu konzolu. To znači da će za igranje, osim samog uređaja, biti potrebna brza i stabilna internetska veza, jer se bez povezanosti s mrežom neće moći igrati.

U objavi Logitecha za sada nema previše detalja o samoj konzoli, osim da će biti riječ o cloud uređaju te da je na tržištu možemo očekivati krajem godine. S obzirom na to da za igranje neće biti potreban snažan hardver, za očekivati je da će njena cijena biti prihvatljivija u odnosu na Steam Deck koji nije jeftin - stoji od 419 do 679 eura.

Pri razvoju konzole kombinirat će se Logitechova stručnost u razvoju hardvera te Tencentovi softverski servisi, a uređaj će podržavati različite postojeće cloud servise poput Xbox Cloud Gaminga i Nvidia GeForcea, kako bi gamerima omogućili pristup igrama i kada nisu blizu svojih računala i konzola.

Slika nije dostupna Iz Valvea već govore o nasljedniku Steam Decka

Osim Microsofta i Nvidije, na svojim cloud servisima rade i druge kompanije poput Sonyja i Googlea te mnogi vjeruju kako je budućnost videoigara upravo u oblaku. Korisnici tako više neće trebati kupovati skupe konzole i računala, već samo pretplatu na servise koji će im omogućiti pristup velikom katalogu igara koje će moći igrati na telefonima, tabletima, računalima, cloud konzolama i drugim uređajima koji će podržavati takve servise, a koji uopće neće morati imati snažan hardver, već samo povezanost s mrežom.

Izvor: Logitech

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti