Koristite li Facebook Stories? Facebook je vaše prijatelje pretvorio u duhove

Umjesto zanimljivih priča s fotografijama i videozapisima, većini korisnika u gornjem dijelu Facebookove aplikacije nalaze se blago zamagljene slike njihovih korisnika koji izgledaju poput duhova

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.05.2017. / 09:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mark Zuckerberg prije nekoliko godina pokušao je kupiti Snapchat, no nakon što je šef ove kompanije Evan Spiegel odbio ponuđenih tri milijarde dolara, Zuckerberg se odlučio za jeftinije rješenje, odnosno plan B – ako ne može kupiti Snapchat, kopirat će njegove opcije na svojim platformama. Tako je od prošle godine do sada jedna od najpopularnijih opcija sa Snapchata Stories predstavljena na Instagramu, Facebookovom Messenegeru i na samom Facebooku.

Dok s pričama na Instagramu Zuckerberg može biti jako zadovoljan jer je veliki broj korisnika smanjio ili u potpunosti prestao koristiti opciju Stories na Snapchatu te su se prebacili na Instagram, s Messenegerom i Facebookom situacija je drugačija. Naime, pokazalo se kako ljudi ovu opciju ne žele koristiti na svim ovim platformama tako da je većini korisnika Facebooka gornji dio aplikacije koji je rezerviran za Stories ostao prazan jer nitko ne objavljuje priče na Fejsu. Zuckerberg i ekipa pokušali su "spasiti stvar" tako da su prazan prostor namijenjen korisničkim pričama upotpunili blago zamagljenim slikama korisnika koji još nisu objavili priče, no tako su, kako su to komentirali neki tehnološki mediji, pretvorili vaše prijatelje u duhove. Iz Facebooka su se na tu opciju odlučili kako bi podsjetili korisnike na mogućnost objave vlastitih priča, no čini se kako u tom naumu nisu uspjeli jer je i dalje većina korisnika nezainteresirana za objavu priča. Ako se nezainteresiranost nastavi i dalje, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Zuckerberg na kraju ugasiti ovu opciju i orijentirati se samo na Instagram.

Gubi li Snapchat rat protiv Instagrama?

Grad duhova nije jedini problem vezan uz Facebook o kojem mediji pišu u proteklih mjesec dana – puno je veći problem što su neki poznati mediji odustali od opcije Instant Articlesa. Ova opcija omogućuje brzo prikazivanja članaka unutar samog Facebooka, bez potrebe za otvaranjem originalne stranice – dok su korisnici s ovakvim člancima jako zadovoljni jer ne moraju čekati nekoliko sekundi na otvaranje stranice, pokazalo se kako je zarada izdavača i medija od ovakvog načina prikazivanja članaka direktno na Facebooku manja u odnosu na otvaranje članaka na njihovim stranicama. New York Times jedan je od prvih većih medija koji je najavio prestanak korištenja ove opcije, a još su neki poznati mediji smanjili broj članaka koji se prikazuju putem Instant Articlesa. Također, osim što mediji više zarađuju kada korisnici članke pregledavaju na njihovim stanicama, a ne unutar Facebooka, pokazalo se kako je veći broj pregleda članaka na originalnim stranicama utjecao i na povećanje broja pretplatnika tih stranica.
Iako iz Facebooka kažu kako pripremaju promjene na ovoj platformi koje bi trebale vratiti povjerenje velikih izdavača i medija te iako je općenito broj izdavača i medija u porastu, na The Vergeu kažu kako je pitanje kakva je sudbina i budućnost Instant Articlesa, tog „obećavajućeg kreativnog formata“, kako se o ovoj opciji govorilo prije dvije godine.

Ipak, neuspjeh Storiesa na Facebooku, kao i činjenica da dio medija odustaje od Instant Articlesa trenutno ne utječu na ukupno poslovanje Facebooka koji je nedavno objavio odlične poslovne rezultate i prihode veće od 8 milijardi dolara.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti