LeBron ne želi dati 8 dolara mjesečno: Bogataši odbijaju plaćati pretplatu na Twitteru

Musk je u ožujku najavio kako s prvim danom travnja ukida verifikacijske plave kvačice, a tko želi plavu kvačicu, to će morati platiti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.04.2023. / 09:19

LeBron James (Foto: Afp)

Od danas na snagu stupaju velike promjene na Twitteru čije bi dugoročne posljedice mogle biti značajne. Kako je još ranije najavio Elon Musk, društvena mreža s današnjim danom ukida plavu kvačicu (početkom dana ona je još bila dostupna) koja je označavala verificiran profil te svi koji sada žele plavu kvačicu, odnosno potvrdu autentičnosti svog profila, morat će plaćati mjesečnu pretplatu od 8 dolara.

Elon Musk, Twitter Musk najavio još jednu veliku promjenu na Twitteru koja se neće svidjeti korisnicima

Elon Musk nada se kako će se mnoge osobe pored čijih su profila stajale plave kvačice odlučiti na plaćanje pretplate, što bi trebalo utjecati na povećanje prihoda Twittera, kao i na smanjenje ovisnosti o oglašavanju, s kojim tvrtka ima problema od kada ju je kupio šef Tesle. No nisu svi ljubitelji ove ideje te mnogi bogataši koji zarađuju milijune godišnje, ne žele plaćati ovu pretplatu.

Poanta uvođenja plave kvačice još 2009. bila je u zaštiti poznatih osoba jer su mnogi korisnici radili lažne profile s njihovim imenima te objavljivali svakakve gluposti. S obzirom na to da mnogi koji su do sada imali plavu kvačicu ne žele plaćati mjesečnu pretplatu, to će otvoriti prostor za novu navalu lažnih profila koji bi mogli imitirati celebrityje, što bi ponovno moglo dovesti do iste situacije zbog koje je prije 14 godina Twitter i uveo verifikaciju.

A da mnoge poznate (i bogate) osobe ne žele plaćati pretplatu, objavile su na, naravno, Twitteru. Jedna od tih slavnih i poznatih osoba je i LeBron James, košarkaš LA Lakersa koji, pored stotina milijuna dolara koje ima, ne bi niti osjetio osam dolara mjesečno. Nadovezujući se na prijašnje šale o svojoj škrtosti, LeBron je napisao kako neće plaćati pretplatu, a slično su napisali i brojni drugi sportaši.

Novi način verifikacije kritizirao je i glumac William Shatner koji je napisao da ne želi plaćati nešto što je do sada bilo besplatno, dok je Jason Alexander koji se proslavio ulogom Georgea u Seinfeldu napisao da će, ako izgubi plavu kvačicu, napustiti platformu upravo zbog straha od imitatora koji bi mogli otvoriti lažne profile u njegovo ime.

Elon Musk u kostimu Elon Musk može se pohvaliti s velikim uspjehom na Twitteru

Također, i iz Bijele kuće su objavili kako neće plaćati pretplatu za verifikaciju profila svog osoblja. Službenici koji komuniciraju s javnosti putem Twittera imaju plavu kvačicu kao potvrdu da je riječ o pravim profilima, no i oni će sada izgubiti tu verifikaciju te, ako žele da im Twitter potvrdi da je riječ o pravim profilima, to će morati platiti privatnim novcem.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će se korisnika odlučiti plaćati pretplatu, odnosno hoće li ova promjena utjecati na širenje lažnih informacija povezanih sa slavnim osobama koje, ako ne plaćaju pretplatu, više ne mogu potvrditi kako je riječ o njihovim stvarnim profilima. 

Izvor: TechCrunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti