Masakr na Novom Zelandu: Svjetski čelnici pozivaju društvene mreže da preuzmu odgovornost za objavljeni sadržaj

Brojne novozelandske tvrtke prekinule su svoje oglašivačke i promotivne kampanje na Facebooku kao znak poštovanja prema žrtvama masakra.

Martina Čizmić | 19.03.2019. / 13:13

Facebook, ilustracija (Foto: AFP)

Facebook se našao na udaru kritičara nakon prošlotjednog masakra na Novom Zelandu. Napadač koji je ubio 50 ljudi u dvije džamije, uživo je na Facebooku prenosio svoj ubilački pohod.

Iako su iz Facebooka brzo reagirali i obrisali video, on se ipak proširio društvenim mrežama, a sad su podijelili još neke informacije o kobnom videu.

Slika nije dostupna Tinejdžer bi mogao u zatvor na 14 godina zbog širenja stravične snimke ubojstva na Novom Zelandu

Tako su istaknuli da je prijenos uživo, koji je trajao 17 minuta, gledalo manje od 200 korisnika.

Prvu prijavu da video sadrži nasilje dobili su 12 minuta nakon završetka prijenosa, a do tad je video vidjelo 4000 ljudi.

Iako je originalni video bio uklonjen veoma brzo, iz Facebooka ističu kako je prije prijave, korisnik jednu od kopija videa pohranio na stranici za dijeljenje datoteka. Zbog toga su se kopije veoma brzo proširile po drugim mrežama među kojima su YouTube i Twitter.

Iz Facebooka su objavili kako su u prvih 24 sata obrisali više od 1,5 milijuna kopija videa te blokirali dodatnih 1,2 milijuna pokušaja objave videa masakra.

Slika nije dostupna Facebook u prva 24 sata uklonio čak 1,5 milijuna snimaka napada na džamiju

Podsjetimo, Facebook, YouTube i Twitter potpisnici su inicijative Europske unije, koja od društvenih mreža zahtjeva da neprimjeren sadržaj uklone u roku od 24 sata, odnosno što je prije moguće.

Društvene mreže moraju preuzeti odgovornost

Cijelu situaciju komentirali su i brojni svjetski vođe koji su pozvali na strožu kontrolu internetu kako bi se spriječilo širenje terorističke propagande.

Premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern naglasila je kako bi društvene mreže trebale učiniti više u borbi protiv terorizma.

Australski političar Scott Morrison istaknuo je kako nije prihvatljivo da se internet tretira kao prostor bezvlašća.

Globalna zajednica mora raditi zajedno kako bi se osigurali da tehnološke tvrtke ispunjavaju moralne obavezu za zaštitom zajednica kojima služe i od kojih zarađuju, istaknuo je Morrison.

Felix Kjellberg - PewdiePie Ubojica s Novog Zelanda prije pokolja pozvao na praćenje PewdiePiea

Brojne novozelandske tvrtke prekinule su svoje oglašivačke i promotivne kampanje na Facebooku kao znak poštovanja prema žrtvama masakra.

Grupa koja zastupa oglašivače u službenoj je objavi upitala svoje članove žele li biti povezani s platformom koja ne preuzima odgovornost za sadržaj koji se na njoj dijeli.

Događaji u Christchurchu postavili su pitanje - ako vlasnici stranica mogu ciljati kupce s oglasima u roku od mikrosekunde, zašto se ista tehnologija ne upotrijebi kako bi se spriječilo širenje ovakvog sadržaja?, stoji u objavi.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti