Meta papreno kažnjena zbog kršenja pravila privatnosti u Europi

Meta svoje operacije obrade podataka mora uskladiti u roku od tri mjeseca.

Hina | 05.01.2023. / 08:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Irsko regulatorno tijelo za zaštitu privatnosti u srijedu je kaznilo Metu s 390 miiljuna eura kazne zbog kršenja pravila privatnosti Facebooka i Instagrama. Naredilo je dvjema tvrtkama da provjere pravnu osnovu usluga oglašavanja na temelju osobnih podataka u Europskoj uniji.

Odluku o načinima na koje obje tvrtke društvenih mreža vode uslugu oglašavanja u prosincu je donijelo europsko tijelo za nadzor privatnosti.

Slika nije dostupna Meta pristala na nagodbu u slučaju Cambridge Analytice: Ovo je iznos koji će platiti

Ona se odnosi na promjenu uvjeta pružanja te usluge na Facebooku i Instagramu iz 2018., nakon što su uvedena nova europska pravila o privatnosti. Meta se nakon toga pokušala osloniti na takozvanu ugovornu pravnu osnovu za većinu svojih operacija procesuiranja podataka.

Meta se ranije oslanjala na pristanak korisnika za obradu njihovih osobnih podataka radi ciljanog oglašavanja, pa je vjerovala da time prihvaćaju i ažurirane uvjete nakon 2018. te da je takvo oglašavanje zakonito.

Slika nije dostupna Opomena za Metu: Europska komisija ih drži na oku i prijeti kaznom

Irski povjerenik za privatnost podataka (DPC), vodeći regulator privatnosti za mnoge od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija unutar EU-a, uputio je Metu da svoje operacije obrade podataka uskladi u roku od tri mjeseca.

Ukupno je Meti izrečeno oko 1,3 milijardi eura kazne, a vodi se još 11 provjera, prenosi Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti