Musk prijeti Microsoftu zbog najave ukidanja podrške za Twitter: "Vrijeme je za tužbu"

Itekako je zaiskrilo između Elona Muska i tehnološkog diva Microsofta, čini se.

Branimir Vorša | 20.04.2023. / 13:22

Elon Musk (Foto: Afp)

Zbog tvrdnji da je Microsoft ilegalno uvježbavao umjetnu inteligenciju koristeći podatke Twittera, šef te društvene mreže Elon Musk prijeti tužbom protiv tehnološkog diva.

Muskova prijetnja dolazi kao odgovor na tweet u kojem se napominje da je Microsoftova platforma za oglašavanje objavila da će prestati podržavati Twitter, navodno zbog promjena na Twitteru koje zahtijevaju plaćanje za pristup API-ju.

Elon Musk u kostimu Musk je tražio pauziranje razvoja AI-a, a sada pokreće konkurenta ChatGPT-u

Ilegalno su uvježbavali koristeći Twitterove podatke. Vrijeme je za tužbu, napisao je Musk u odgovoru na objavu o potezu Microsofta na Twitteru.

Iako je Muskova prijetnja zapravo nejasna, čini se da je riječ o OpenAI-ju, koji koristi podatke Twittera za uvježbavanje velikog jezičnog modela iza proizvoda kao što je ChatGPT. OpenAI, međutim, nije Microsoft, ali je tvrtka nedavno primila značajna ulaganja od Microsofta, koji ugrađuje AI u svoje alate, poput Binga, Edgea i Microsoft 365.

Hoće li Musk doista tužiti Microsoft, zapravo je nejasno, jer je i ranije prijetio pravnim postupkom koji se nikad nije dogodio u prošlosti, uključujući i prijetnju tužbom kreatoru @ElonJet Twitter računa, koji je poprilično ažurno pratio kretanja Muskovog privatnog zrakoplova.

Bez (suvislog) komentara

Microsoft je odbio komentirati novi Muskov ispad na Twitteru. Twitterova e-pošta za novinare, na upite medija odgovorila je u Muskovom omiljenom stilu kad je riječ o medijima - emotikonom kakice. Prevedeno, ni Twitter nije dao nikakav komentar, barem ne smislen.

U poruci na vrhu stranice podrške za Microsoftovu platformu za oglašavanje, tehnološki div kaže da više neće podržavati Twitter, počevši od 25. travnja 2023. godine, što znači da tvrtke više ne mogu koristiti Microsoftovu platformu za upravljanje svojim tweetovima ili angažmanom.

Twitter - 3 Musk je široke ruke, pretplatnicima Twittera omogućio objavljivanje romana umjesto tvitova

Ta se odluka isto tako poklapa s vremenskim okvirom Twittera da svoj API (aplikacijsko programsko sučelje) stavi iza naplatnog zida.

Prema Twitterovom novom cjenovnom aranžmanu, velike tvrtke poput Microsofta morale bi platiti čak 42.000 dolara mjesečno, da bi dobile pristup Twitterovom API-ju. Novi sustav cijena već je naveo neke manje programere da napuste Twitter.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti