Nova britanska studija pokazala: Vjerojatnost da će necijepljeni umrijeti od bolesti COVID-19 je 32 puta veća

Stopa smrtnosti među necijepljenima iznosila je 849,7 dok je među cijepljenima s obje doze bila samo 26,2 na 100 tisuća stanovnika.

Hina | 04.11.2021. / 08:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vjerojatnost da će necijepljeni ljudi umrijeti od posljedica bolesti COVID-19 32 puta je veća u usporedbi s osobama cijepljenim dvjema dozama, pokazali su rezultati nove britanske studije.

Znatno je niža stopa smrtnosti od bolesti COVID-19 među onima koji su cijepljeni objema dozama u usporedbi s onima koji su cijepljeni jednom dozom ili nisu uopće cijepljeni, objavio je britanski Nacionalni ured za statistiku (ONS).

Slika nije dostupna U SAD-u odobrena i četvrta doza cjepiva protiv bolesti COVID-19, sve se više priča i o docjepljivanju na godišnjoj razini

U istraživanju i analizi ONS-a korištene su stope smrtnosti prilagođene dobi, koje uzimaju u obzir razlike u godinama starosti i brojnost pripadnika dobnih skupina, kako bi se dobila valjana usporedba različitih skupina cijepljenih i necijepljenih.

Rezultati su pokazali da je u razdoblju od 2. siječnja do 21. rujna ove godine stopa smrtnosti među necijepljenima iznosila 849,7 na 100.000 stanovnika, prenose engleski mediji.

Među cijepljenima s obje doze stopa je bila samo 26,2 na 100.000 ljudi, a za cijepljene jednom dozom stopa je iznosila 105,3, dodaje se.

Ovo su zasad najbolji dostupni podaci o učinkovitosti cjepiva i sprečavanju najtežih ishoda bolesti COVID-19, rekao je dr. Peter English, bivši savjetnik u nacionalnom tijelu za kontrolu zaraznih bolesti.

Slika nije dostupna Eksperimentalno oralno cjepivo protiv koronavirusa uskoro bi se moglo testirati na ljudima

Slika nije dostupna Talijanska studija pokazala: Samo jako stari i teško bolesni umiru od bolesti COVID-19 nakon cijepljenja

Dodao je i da cjepiva nisu stopostotno učinkovita pa će se neki zaraziti ili umrijeti premda su se cijepili.

No važna poruka koja proizlazi iz ovog istraživanja je da je cjepivo visoko učinkovito protiv smrtnog ishoda od bolesti COVID-19. Vjerojatnost da ćete umrijeti od posljedica bolesti COVID-19 32 puta je manja ako ste cijepljeni, a i jedna doza pruža vam određenu razinu zaštitu, premda ne kao dvije, istaknuo je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti