Policija ponovno upozorava na internetske prijevare: Htio kredit od 60 tisuća kuna, a na kraju ostao bez nekoliko tisuća

Policija poziva građane da budu oprezni i da pripaze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima

Martina Čizmić | 09.08.2022. / 13:04

Internetska prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

Iako je policija u nekoliko navrata upozorila građane da ne posuđuju novac od osoba koje se oglašavaju na društvenim mrežama, već da se obrate registriranoj financijskoj instituciji, još uvijek postoje neki koji misle da će putem društvenih mreža proći bolje. 

Naime, umaška je policija zaprimila prijavu 32-godišnjaka koji je prevaren prilikom traženja kredita.

Kako su priopćili iz policije, muškarac je putem društvene mreže pronašao stranicu na kojoj su se nudile pozajmice i krediti te je stupio u kontakt s nepoznatim osobama koje su mu obećale kredit od 60.000 kuna. Kako bi dobio kredit, 32-godišnjak je morao nekoliko puta uplatiti novac za potrebe troškova obrade i podizanja kredita, no nakon što je uplatio više tisuća kuna, nije dobio kredit, a ni povrat novca koji je uplatio.

Slika nije dostupna Muškarac iz Gospića povjerovao u povoljni kredit lažnog bankara s Facebooka pa ostao bez novaca

Prijevara na internetu Policija upozorava: Dvojac je nudio brze kredite na društvenim mrežama, a ako su i vas prevarili, javite nam se!

Policijska uprava istarska poziva građane da budu oprezni i da pripaze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima, ističu iz policije. 

Upozoravaju kako navedene brze pozajmice i krediti, koji se oglašavaju, naizgled mogu biti privlačni, pogotovo osobama koje su u financijskim problemima ili ne mogu podići kredit u ovlaštenim bankarskim institucijama, no korištenjem takvim usluga građani se vrlo brzo mogu naći u još većim problemima.

Mogu postati žrtve prijevare pa se tako može dogoditi da osobe od kojih traže pozajmicu od njih traže prvo uplatu određenog novčanog iznosa za administrativne troškove, a nakon uplate, počinitelji pronalaze razne izlike ne bi li odgodili isplatu pozajmice. Isto tako, građani mogu postati i žrtve protupravne naplate pa tako počinitelji od njih mogu silom ili prijetnjom tražiti naplatu novca koji im je posuđen, naglašavaju iz policije. 

Novac, ilustracija HNB upozorava na opasnu praksu: Nemojte uzimati sumnjive kredite preko društvenih mreža, mogli bi vas skupo stajati

Slika nije dostupna Policija upozorava: Ne nasjedajte na razne ponude "povoljnih" kredita na društvenim mrežama!

Kako bi izbjegli da postanu žrtve kaznenih djela, policija poziva građane na oprez te ih upozorava da ukoliko već moraju tražiti pozajmice novca izvan ovlaštenih bankarskih institucija, neka prvo provjere da li je tvrtka ili osoba koja se oglašava na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija.

Proučite dobro sadržaj oglasa i uvjete pod kojima se pruža pozajmica te pokušajte izbjeći bilo kakve sumnjive transakcije. Ne samo da ćete se kroz sumnjive transakcije povezati s osobama koje su mogući počinitelji kaznenih djela, uvući ćete se u još veće financijske probleme kroz tzv. lihvarske ugovore. Budite oprezni, a u slučaju sumnje u počinjenje kaznenog djela, događaj prijavite policiji na broj 192, podsjećaju na kraju iz policije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti