Facebook je postao izvrsno mjesto za prevarante koji žele brzo doći do novca i opljačkati naivne korisnike. Najčešće su upravo prevare s krađom osobnih podataka i brojeva kartica.

Zato su iz Ministarstva unutarnjih poslova poslali upozorenje o prijevari na Facebooku putem stranice „TOOLKITS SETS“. Upozoravaju građane da ne nasjedaju na prevaru, ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama.

U posljednje vrijeme policija bilježi poveći broj prijevara putem Facebook stranice „TOOLKITS SETS“ na kojoj nepoznati počinitelji oglašavaju prodaju radnih alata. Komunikacija se odvija isključivao preko Facebook Messengera u kojoj počinitelji zahtijevaju od osoba da im pošalju svoje osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogli naplatiti alat koji prodaju. Nakon što osobe pošalju sve tražene podatke počinitelji iskorištavaju osobne podatke i podatke s kartica tako da s kartica skidaju sav novac ili koriste kartice za uplate na kladionicama izvan Republike Hrvatske, te na taj način oštećuju osobe za velike novčane iznose, ističu u upozorenju iz MUP-a.

Podsjećaju građane da, ako su bili žrtva prijevare putem navedene stranice, podnesu prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi prebivališta.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju