Pored Zemlje bi danas trebao proletjeti asteroid veći od Empire State Buildinga i 27 puta brži od metka

Asteroid će proći na sigurnoj udaljenosti od Zemlje, no NASA ga zbog njegove putanje i veličine smatra potencijalno opasnim po Zemlju.

Branimir Vorša | 12.06.2023. / 09:03

Asteroid, ilustracija
Asteroid, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nedavno otkriveni asteroid, nazvan 488453 (1994 XD), promjera između 370 i 830 metara, proći će u ponedjeljak pored Zemlje na udaljenosti od 3.144.000 kilometra, izvijestio je NASA-in Centar za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS).

Očekuje se da će taj asteroid putovati brzinom od 21,47 km/s. Za usporedbu, metak putuje brzinom od oko 2897 km/h, što je otprilike 27 puta sporije. Navedeni asteroid kruži oko Sunca svakih 3,6 godina, ali ne prolazi blizu Zemlje tijekom svake svoje orbite.

Asteroid, ilustracija Pripremite teleskope i dalekozore: Asteroid poznat i kao "ubojica gradova" proletjet će pored Zemlje ovog vikenda

Asteroidi su nebeska tijela koja kruže oko Sunca i koja se većinom nalaze u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Mogu razviti orbite koje sijeku orbite planeta zbog svoje relativno male veličine i osjetljivosti na poremećaje. NASA procjenjuje da u Sunčevom sustavu ima preko 1.100.000 asteroida i nastavlja s njihovim novim otkrićima.

Povremeno, gravitacijski utjecaj Jupitera ili sudar s drugim objektima uzrokuje izbacivanje nekih asteroida u unutarnji Sunčev sustav, uključujući i one koji prolaze blizu Zemlje.

NASA sve asteroide koji prolaze od Zemlje na udaljenosti manjoj od 50 milijun kilometara klasificira kao "objekte blizu Zemlje" (Near Earth object ili NEO). NASA je do danas identificirala 31.000 takav asteroid.

Kamo'oalewa Znanstvenici ispituju mogućnost da je jedan asteroid blizak Zemlji zapravo nekoć bio dio Mjeseca

S druge strane, potencijalno opasni objekti su NEO objekti koji dolaze unutar 7,4 milijuna kilometara od Zemljine orbite i imaju promjer veći od 120 metara. Asteroid 488453 (1994 XD) spada u tu kategoriju i nalazi se među približno 2300 drugih objekata koji su klasificirani kao potencijalno opasni po Zemlju.

Izvor: Newsweek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti