Povijesno lansiranje rakete koja bi astronaute trebala odvesti na Mjesec odgođeno do studenog

S raketom Space Launch System i kapsulom Orion 2025. astronauti bi se trebali uputiti u misiju povratka na Mjesec.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.10.2022. / 11:41

SLS raketa (Foto: Afp)

NASA je do sada imala nekoliko pokušaja lansiranja rakete Space Launch System (SLS), no svi su ti pokušaji odgođeni. Dok je prvo problem bio tehničke naravi, odnosno curenje pogonskog goriva, krajem prošlog mjeseca svoje je prste umiješala i priroda te je lansiranje odgođeno zbog devastirajućeg uragana Ian.

SLS raketa i svemirska letjelica Orion koji bi trebali odvesti astronaute na Mjesec Povratak na Mjesec: NASA objavila video u kojem su prikazali sve detalje prvog lansiranja misije Artemis

Iz američke svemirske agencije prošli su tjedan objavili planove za sljedeće lansiranje, tj. pokušaj lansiranja koje sada možemo očekivati tek u studenom. Iako nisu objavili točan datum lansiranja Artemisa I, poznat je vremenski rok od 15 dana unutar kojeg bi raketa trebala poletjeti u svemir. To će biti između 12. i 27. studenog te se nadamo da će do tada NASA riješiti sve tehničke probleme te da će im i vremenski uvjeti ići u prilog.

Prošlog tjedna još je postajala mala šansa da se lansiranje ipak obavi tijekom listopada, no ti su planovi odbačeni nakon odluke da se raketa premjesti u NASA-in objekt za sastavljanje raketa i letjelica (Vehicle Assembly Building - VAB) kako bi je zaštitili od oluje. Srećom, vremenski uvjeti nisu utjecali na raketu, dok je nekim njenim zgradama zabilježen “manji prodor vode”, no nije zabilježena nikakva ozbiljna šteta.

Slika nije dostupna Stometarski kolos: NASA prikazala raketu s kojom kreće u novo osvajanje Mjeseca

Podsjetimo, u okviru ove misije NASA s raketom želi poslati kapsulu Orion na put oko Mjeseca i time ostvariti prvi korak prema povratku ljudi na naš satelit. Nakon ove misije, slijedi slična misija, ali s ljudskom posadom i, ako sve prođe bez problema (iako vidimo da misija ima velikih problema i pri samom lansiranju rakete), slijedi slijetanje na Mjesec. Prema prvim planovima, to je planirano za 2024. godinu, no naknadno je odgođeno za 2025. godinu.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti