Princ Harry otkrio: Upozorio sam šefa Twittera da njegova platforma omogućuje organizaciju državnog udara

Harry je u utorak rekao da je dezinformacija "svjetska humanitarna kriza".

Hina | 11.11.2021. / 08:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Dan prije upada rulje u Kapitol, britanski princ upozorio je direktora Twittera da je putem njegove platforme moguć državni udar, ispričao je Harry na forumu o širenju laži internetom i otkrio da izraz "Megxit" odražava mržnju prema ženama.

Harry je sudjelovao putem videokonferencije na okruglom stolu pod nazivom "The Internet Lie Machine" (Internet, stroj za laži) u organizaciji američkog časopisa za tehnologiju i kulturu "Wired".

Slika nije dostupna Dorsey objašnjava: Uklanjanje Trumpova profila bila je ispravna odluka, ali predstavlja i opasan presedan

Dan uoči 6. siječnja, kada su pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa vandalizirale Kapitol, Harry je upozorio direktora Twittera Jacka Dorseya da njegova platforma dopušta pokušaj državnog udara.

Zarana sam naučio da se objava informacija nužno ne poklapa s istinom, rekao je.

Na pitanje je li razgovarao i s utemeljiteljem Facebooka Markom Zuckerbergom ili Dorseyem s Twittera, Harry je odgovorio da je upozorio Dorseya da njegova platforma olakšava izvođenje udara dan uoči pobune 6. siječnja

Jack i ja razmjenjivali smo email poruke prije 6. siječnja i upozorio sam ga da njegova platforma omogućuje puč. Taj sam mu email poslao dan prije, rekao je Harry.

Slika nije dostupna Potpuna blokada: Twitter zatvorio nekoliko profila koji su prenosili poruke Donalda Trumpa s njegovog bloga

I onda se to dogodilo i od tada se s njim nisam čuo, rekao je vojvoda od Sussexa.

Skupina Trumpovih pristaša upala je u zgradu Kapitola u Washingtonu tvrdeći da su predsjednički izbori namješteni i da je pobjednik Trump, a ne Joe Biden.

Još uvijek se istražuje kakvu su ulogu u tome igrale društvene mreže.

Harry (37), koji danas radi u think-tanku u Institutu u Aspenu bavi se istragom dezinformacija te iskrivljavanjem informacija u medijima.

Smatra da su društvene mreže definirane mržnjom, podjelom i lažima.

Za izraz "Megxit" rekao je da je sjajan primjer mržnje na mreži i u medijima.

Ljudi to možda znaju, a možda i ne, ali izraz Megxit je mizogin, taj izraz je iskovao trol, širili su ga kraljevski dopisnici i on je rastao i rastao i rastao do mainstream medija. Ali počelo je s trolom, rekao je Harry bez dodatnih objašnjenja.

Harry i Meghan, službeno poznati kao vojvoda i vojvotkinja od Sussex, preselili su se lani u Kaliforniju kako bi živjeli neovisnije.

Slika nije dostupna Kraj Trumpovog divljanja po internetu: Twitter mu trajno suspendirao račun

Jedan od razloga za odlazak bilo je rasistička nastrojenost britanskih tabloida prema Meghan, kojoj je majka crnkinja, a otac bijelac, navode.

Studija analitičara društvenih medija Bot Sntinel, objavljena u listopadu, identificirala je 83 točke na Twitteru za koje kaže da su odgovorne za 70 posto sadržaja kojim se šire mržnja i dezinformacije uperene protiv Meghan i Harryja.

U svezi s tom studijom Harry je rekao da "možda najviše uznemirava to što su brojni britanski novinari bili u interakciji s njima i širili laži. Ali oni te laži prežvakavaju kao istinu".

Harry i Meghan od tada su poveli kampanju protiv negativnosti na društvenim mrežama koje utječu na mentalno zdravlje.

Harry je u utorak rekao da je dezinformacija "svjetska humanitarna kriza".

U tom kontekstu prisjetio se okolnosti pogibije svoje majke princeze Diane u prometnoj nesreći u Parizu kada su vozilo progonili paparazzi.

Ta mi je priča predobro poznata, rekao je Harry kazavši da je izgubio majku zbog samopoticanog novinarskog adrenalina te odlučno dodao: naravno neću dopustiti da zbog iste stvari izgubim majku svoje djece.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti