Rat u Ukrajini prvi je rat koji se prati na mreži TikTok

Rat u Ukrajini prvi je rat koji se prati na društvenoj mreži TikTok. Deseci milijuna videa objavljuju se svaki dan. Tiktokere koji prate rat u Ukrajini, čak je u Bijelu kuću pozvao američki predsjednik.

DNEVNIK.hr | 21.03.2022. / 07:28

Galerija

Mladi Ukrajinci u ratnoj zoni tiktokaju iz svojih skloništa.

Ana Frank - da se danas to događa, ne bi pisala dnevnik, nego bi snimala tik tokove, kaže Antonija Bilić Arar, novinarka i urednica na Netokraciji. Dodaje i kako je rat u Ukrajini defnitivno prvi TikTok rat. Nije prvi na društvenim mrežama, ali je eksplodirao na toj mreži. 

Videozapisi s oznakom Ukrajine na TikToku prešli su 31 milijardu pregleda. Platformu poznatu po smiješnim izazovima i plesovima preplavile su ratne objave.

Alina Volik, ukrajinska influencerica 8. ožujka je za Reuters izjavila kako ranije nije ni gledala sadržaje na TikToku.

Nisam ni razmišljala o objavljivanju ovdje. Ali, onda sam tek shvatila da je to nestvarno. I cijeli dan sam gledala vijesti. Nisam mogla ostaviti telefon, kazala je.

Dvadesetogodišnja fotografkinja Valerija među najpopularnijima je. Ima milijun pratitelja. U videima iz skloništa i razrušenoga grada koristi i dozu sarkazma.

Šta sam danas skuhala za ručak  - onda ona snima mamu kako na priručnom kuhalu u skloništu, kako sam provela dan - onda snima kako je iz skloništa izašla pokupit stvari iz stana, snima razrušene zgrade..., navela je Antonija Bilić Arar.

O TikToku je slušao i ukrajinski predsjednik tijekom posjeta ranjenika u bolnici.

Američki tik tokeri pozvani su u Bijelu kuću kako bi ih kao utjecajne osobe suradnici Joea Bidena informirali o sukobu u Ukrajini.
Jer mladima je TikTok često i izvor informiranja.

Dio mladih ne vjeruje svemu što vidi na TikToku.

Forum za slobodu odgoja objavio je brošuru kako s djecom i mladima razgovarati o ratu. Jer kratki video isječeci ne daju puni kontekst.

Pitajmo ih kako se osjećaju te što su vidjeli, gdje su to vidjeli, razgovarajmo s njima, istražimo zajedno s njima neke stvari, jer nam je bitno da cijela situacija kod njih ne izazove kod njih negativne osjećaje, savjetuje Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja. 

Slika nije dostupna TikTok i Netflix obustavili svoje usluge u Rusiji: Nemamo drugog izbora

Slika nije dostupna U SAD-u pokrenuta istraga protiv TikToka zbog utjecaja te društvene mreže na tinejdžere

Razgovor je važan, jer društvene mreže su neizbježne i itekako utjecajne - još 2020. godine samo na TikToku u jednom se satu stvaralo više od pet milijuna novih videa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti