Razotkriveno: Evo koji lanci kafića stavljaju ogromne količine kofeina u kavu, a koji pak u tome podbacuju

Ako ste mislili da je količina kofeina ista u svim kafićima, varate se. Novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je zapanjujuće razlike.

Branimir Vorša | 01.02.2023. / 11:41

Kava iz aparata
Kava iz aparata (Foto: Getty Images)

Nova britanska studija otkrila je velike razlike u količini kofeina u kavama vodećih lanaca kafića, kao što su Costa, Starbucks i Pret A Manger.

Navedena studija otkriva da kapučino srednje veličine u Costi sadrži "ogromnih" 325 mg kofeina, što je otprilike istovjetno količini kofeina koju sadrže četiri šalice čaja. Isto tako, navedena količina kofeina gotovo je pet puta jača od one u Starbucksovu kapučinu. Za usporedbu, limenka Red Bulla od 250 ml sadrži 80 mg kofeina.

Slika nije dostupna Novo istraživanje o konzumiranju kave otkrilo vrlo zanimljive i iznenađujuće rezultate

Iako varijacije ne postoje samo zbog broja kofeinskih injekcija koje se koriste u lancima, studija je otkrila da kapučino iz Greggsa i Pret A Mangera sadrži znatno manje kofeina od Coste, sa 197 mg odnosno 180 mg. Varijacije u razini kofeina kod lanaca također nastaju zbog vrste zrna kave koja se koristi, od kojih postoje dvije glavne vrste - arabika i robusta. Zrna arabike sadrže otprilike polovicu kofeina koju imaju zrna robuste.

Starbucksov espreso također sadrži tek 33 mg kofeina, otkrila je studija, što je u usporedbi s najslabijim kapučinom iz drugih navedenih lanaca i dalje gotovo šest puta manja količina.

U slučaju filtarske kave Pret A Manger prednjači s najviše 271 mg kofeina, odnosno dva i pol puta više od Starbucksove verzije filtarske kave, koja sadrži 102 mg.

Britanski nutricionisti upozoravaju da korisnici možda konzumiraju znatno više ili manje kofeina od očekivanog.

Kava (Foto: Getty Images) Volite crnu kavu i čokoladu? Tajna je vjerojatno u genima

Naša analiza pokazala je da postoje velike varijacije u sadržaju kofeina u pićima različitih popularnih lanaca. Uglavnom to ne bi trebao biti problem, ali ako pijete puno kave ili trebate ograničiti unos kofeina, razmislite o tome što naručujete i odakle, poručila je britanska nutricionistica Shefalee Loth.

Izvor: Sky News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti