RECENZIJA: Samsung Galaxy S10 - Zlatna sredina koju ne biste trebali ignorirati

Samsung je umjesto dva modela u S10 seriji, odlučio izbaciti tri - S10e, S10 i S10+. Mi smo na test uzeli zlatnu sredinu - S10.

Martina Čizmić | 07.04.2019. / 16:33

Samsung Galaxy S10 (Foto: Zimo)

Kad je prije 10 godina Samsung predstavio svoj prvi Galaxy pametni telefon, rijetki su mogli uopće zamisliti da će ta serija doživjeti i svoje 10. izdanje. No, netom prije World Mobile Congressa u Barceloni, Samsung je predstavio svoje adute za ovu godinu - Galaxy S10 seriju.

Predstavljanje Galaxy Folda Budućnost počinje danas: Samsung predstavio Galaxy Fold i 4 modela Galaxyja S10

Iako je tada najveću pozornost privukao Galaxy Fold, prvi fleksibilni telefon, članovi S10 obitelji ono su što je (trenutno) dostupno na tržištu. Tako smo i mi dobili priliku družiti se sa Samsung Galaxy S10.

Samsung Galaxy S10 (Foto: Zimo)

Njegov 6,1-inča velik Infinity Display ostavlja dojam da se radi o većem uređaju, no čim ga primite u ruke shvaćate da je velik samo u brojkama. Izuzetno je ugodan za korištenje i za nas koji nemamo velike ruke, pogotovo kad u brzini želite nešto napisati samo jednim palcem. One kojima je ovo prvi Samsung mogli bi na početku "voditi borbu" s osjetljivim rubom ekrana koji skriva dodatni izbornik s najčešće korištenim aplikacijama. I mi smo na početku testiranja nehotice uključivali taj izbornik. No, nakon nekoliko sati korištenja, ruke su se priviknule i izbornik je iskakao smo onda kad je i trebao.

Kamera, kamera i još malo kamera

Samsung Galaxy S10 (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy S10 (Foto: Zimo)

Za razliku od S9 serije, na S10 je prostor za prednju kameru mnogo manji i smješten u gornji desni ugao. Radi se zapravo o "rupici" na ekranu u koju su Samsungovi dizajneri ugurali 10MP kameru namijenjenu prije svega za selfije i video pozive.

Ovakav smještaj kamere mnogi su iskoristili za dobru zabavu i osmislili teme i pozadine koje "rupicu" za kameru čine gotovo nevidljivom ili dijelom teme.

No možda je bitnije ono što se skriva ispod ovog Super AMOLED zaslona, a to je pregršt senzora među kojima je i čitač otiska prsta. Tako se Samsung priključio brojnim proizvođačima koji su čitač preselili sa stražnje ne prednju stranu. Samsungov ultrazvučni čitač otiska prsta omogućava još jednostavnije otključavanje.

Na stražnjoj strani smjestile su se tri kamere - "obična" s 12MP, još jedna od 12MP s telefoto lećom i ona od 16MP sa širokokutnom lećom.

Samsung Galaxy S10 (Foto: Zimo)

Primjer fotografije i filtera na S10 (Foto: Zimo) Live Focus na S10 (Foto: Zimo)

U uvjetima izvrsne osvijetljenosti pa čak i u uvjetima srednje osvijetljenosti, fotografije su izvrsne. Fotografije su jasne, boje žarke, a pregršt dodatnih opcija u aplikaciji olakšava fotografiranje i onima koji nisu prirodni talent za fotografiranje. Tako opcija "Shot Suggestions" prepoznaje situaciju u kojoj se nalazite i daje dobre smjernice kako napraviti što bolje fotografije - od "očistite kameru" do "stavite subjekt koji fotografirate u sredinu ekrana". Primijetili smo da su pomalo zrnate i mutne ako je prostorija u kojoj se fotografira ili okoliš tamniji. No, ako se poigrate s postavkama i imate mirnu ruku, možete napraviti zaista dobre fotografije i u polumraku.

Imaš malo struje?

Samsung Galaxy S10 i Samsung Galaxy Watch Active (Foto: Zimo)

Osim kamera, na stražnjoj se strani smjestilo i nešto što bismo mogli nazvati najvećom prednosti Samsung Galaxy S10 uređaja - mogućnost bežičnog punjenja drugih uređaja. "Wireless PowerShare" isprobali smo na Samsung Galaxy Watch Activeu, ali i drugim pametnim telefonima koji podržavaju bežično punjenje. Funkcionira besprijekorno iako nešto sporije od klasično punjenja. No ako ste u stisci s vremenom ili ne možete pronaći punjač za drugi uređaj, ovaj opcija može dobro doći.

Što se dizajna samog uređaja tiče, treba istaknuti da je napravljen od stakla s tankim aluminijskim okvirom. Toplo preporučujemo da odmah nabavite nekakvu zaštitnu masku, jer glatka staklena površina (u našem slučaju crne boje) mamac je za prašinu i otiske prstiju. Osim toga, bez zaštitne maske, uređaj ima tendenciju "odletjeti" prema prvoj čvrstoj površini - najčešće podu.

Samsung Galaxy S10 (Foto: Zimo)

Ono što nas je posebno razveselilo je činjenica da je Samsung zadržao klasični utor za slušalice. Možda može zvučati kao nešto "zastarjelo", ali klasični utor izvrsno je rješenje kad vam se bežične slušalice isprazne, a vi biste ipak željeli obaviti poziv ili slušati glazbu.

Ispod površine

Ispod te uglađene vanjštine skriva se uređaj koji će zadovoljiti gotovo sve. Naš primjerak mogao se pohvaliti s 8 GB radne i 128 GB memorije za pohranu, a pokreće ga 8-jezgreni Exynos 9820 Octa procesor.

Za dovoljno energije pobrinut će se 3400mAh baterija koja izdrži cijeli dan "zlostavljanja", a ako baš ne igrate videoigre ili gledate filmove, može izdržati i dan i pol.

Samsung Galaxy S10 dolazi s Android 9 OS-om i Samsungovim One korisničkim sučeljem te nizom već dobro poznatih Samsungovih aplikacija kao što su Knox, Samsung Pay i asistentom Bixbyjem.

Upravo nam je Bixby zadavao najviše problema na testu. Ne zbog mušica u radu, bio je pristojan tijekom testiranja, već zbog Samsungove odluke da Bixbyju dodijeli fizičku tipku na samom uređaju. Radi se o tipki na lijevom boku, odmah ispod tipki za reguliranje glasnoće. Dok nismo osvijestili da je to Bixby tipka, stiskali smo ju svako malo. Srećom, Bixby tipku možete i "ugasiti" odnosno dati joj drugu namjenu, ali i tad morate paziti kako i što stišćete.

Samsung Kids Home (Foto: Zimo) Samsung Kids Home (Foto: Zimo) Samsung Kids Home (Foto: Zimo)

Posebno bismo izdvojili Samsung Kids Home, opciju kojom svoj pametni telefon možete pretvoriti u telefon po mjeri djeteta. Dovoljno je postaviti lozinku (PIN), odabrati koje aplikacije dijete može koristiti (videoigre, kameru, pozivanje i slanje poruka), koliko dugo i uređaj je spreman za korištenje. Kad je vrijeme da odrasli ponovno koriste telefon, dovoljno je samo izaći iz Kids Home opcije.

Kao stvoren za...

Nakon tjedan dana druženja sa S10 zaista ne možemo naći neke veće zamjerke. Dapače, dobili smo upravo ono što smo i očekivali od Samsunga. Dobar uređaj s pregršt naprednih opcija i mogućnosti, koji dobro leži u ruci i radi dobre fotografije. Iako bi ga mnogi mogli previdjeti i posegnuti za "slabijim" S10e ili "jačim" S10+, nemojte napraviti tu pogrešku. S10 možda je "zlatna sredina" S10 serije, ali vrijedi svake kune. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti