Ruski FSB traži trenutačnu zabranu Mete u toj zemlji

Državno odvjetništvo je ocijenilo da Meta opravdava "terorističko djelovanje" i potiče na "mržnju i na neprijateljstvo" prema Rusima.

Hina | 21.03.2022. / 13:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ruska sigurnosna služba (FSB) zatražila je u ponedjeljak "trenutačnu" zabranu američkih društvenih mreža Facebooka i Instagrama, prvog dana suđenja za "ekstremizam" dok se nakon invazije na Ukrajinu pojačava represija nad medijima.

Djelovanje Mete (matične kuće Facebooka i Instagrama) upereno je protiv Rusije i njezinih oružanih snaga. Tražimo njezinu zabranu i trenutačnu primjenu te mjere, rekao je na saslušanju glasnogovornik FSB-a Igor Kovaljevski, prenosi novinska agencija Interfaks.

Slika nije dostupna Meta od ruskog suda traži obustavljanje postupka kojim ih se želi proglasiti ekstremističkom organizacijom

I državni tužitelj je zatražio zabranu Mete "zbog očitih znakova ekstremističkog djelovanja". Ipak je zatražio da se iz te zabrane izuzme aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp, također u vlasništvu Mete.

Dana 11. ožujka rusko državno odvjetništvo zatražilo je da se Metu označi "ekstremističkom" organizacijom, što utire put zabrani svih njezinih aktivnosti u Rusiji.

Zahtjev je upućen nakon odluke Facebookove i Instagramove matične kuće da ublaži pravila glede govora mržnje protiv ruske vojske i državnog vrha zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Državno odvjetništvo je ocijenilo da Meta opravdava "terorističko djelovanje" i potiče na "mržnju i na neprijateljstvo" prema Rusima.

Ruska novinska agencija TASS rekla je da je predstavnik Mete izjavio u ponedjeljak na sudu da je kompanija nakon toga izmijenila svoja pravila kako bi spriječila "rusofobiju i pozive na nasilje".

Slika nije dostupna Rusi u šoku nakon odluke Facebooka, žele Metu proglasiti ekstremističkom organizacijom

Instagram, Facebook i Twitter već su blokirani u Rusiji, gdje im je gotovo onemogućen pristup, osim putem privatne virtualne mreže VPN-a.

Od početka ruske intervencije na Ukrajinu 24. veljače, ruska vlast je znatno pooštrila nadzor nad informacijama na internetu, jednom od posljednjih slobodnih medijskih prostora u zemlji.

Prošlog tjedna je i telekomunikacijski regulator Roskomnadzor optužio američku kompaniju Google i njezin video servis YouTube za "terorističko" djelovanje, što je prva etapa prema mogućoj zabrani.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti