Sve je više signala iz Microsofta: U planu je potpuno drukčiji model Xboxa

Čini se kako niti Microsoft neće zaobići veliki trend koji je prije nekoliko godina započeo Valve sa Steam Deckom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.06.2024. / 10:40

Xbox (Foto: Afp)

Priprema li i Microsoft svoju dlanovnu konzolu? Iako službenih informacija iz kompanije nema, komentari prvog čovjeka Microsoftova gaming odjela svakako upućuju na to da kompanija radi na razvoju dlanovnog Xboxa. Nakon što se činilo kako su takvim konzolama dani odbrojani jer se ljudima ne isplati kupovati posebne uređaje kada igre na malim ekranima mogu igrati na pametnim telefonima, predstavljanje Steam Decka pokazalo je kako su gameri itekako zainteresirani za takav tip uređaja.

Nakon Steam Decka na tržištu su se pojavili i drugi slični uređaji, a čak je i Sony ponovno ušao na ovo tržište, no na njihovom dlanovnom PlayStationu ne mogu se igrati igre lokalno, već se mogu samo streamati s PS petice.

Steam Deck Valve predstavio poboljšanu verziju Steam Decka

Što se Microsofta tiče, Phil Spencer još je ranije rekao kako je veliki ljubitelj dlanovonih konzola, a mediji zabilježili kako je lajkao objavu u kojoj se spominje mogućnost Xbox dlanovne konzole. U nedavnom intervjuu za IGN, Spencer je bio još direktniji: Mislim da bi i mi trebali imati dlanovnu konzolu. Naglasio je kako je za ljude u Microsoftu “budućnost hardvera nevjerojatna” te njihovi dizajneri i inženjeri rade na različitim oblicima hardvera na kojem se igre mogu igrati na različite načine. Jedan od takvih oblika hardvera i načina igranja je, čini se, i igranje na malom ekranu dlanovne konzole.

Na pitanje o načinu na koji bi se na Microsoftovoj dlanovnoj konzoli igrale igre - odnosno da li bi se igrale lokalno kao na Steam Decku ili putem streaminga, kao na dlanovnom PlayStationu, Spencer je odgovorio kako je mogućnost lokalnog igranja igara vrlo važna, dodavši da voli svoje dlanovne konzole - ROG Ally, Lenovo Legion Go i Steam Deck. Iako nije konkretno odgovorio na pitanje, jasno je da bi potencijalni dlanovni Xbox trebao pokretati igre lokalno.

Govoreći o toj konzoli, na The Vergeu pretpostavljaju da bi Microsoft mogao napraviti dlanovni uređaj koji će biti baziran na Windowsima, a imat će posebnu Xbox aplikaciju putem koje će moći pokretati igre za Xbox. Spencer je ranije govorio kako na postojećim dlanovnim konzolama želi imati Xbox mod koji će mu na malim ekranima dati puno iskustvo igranja Xbox igara.

Nove verzije Xboxa Microsoft predstavio nove verzije Xboxa

Podsjetimo, Microsoft je nedavno predstavio tri nove verzije Xboxa koje na tržištu očekujemo pred kraj godine, kako bi s njima povećali potražnju za svojim konzolama tijekom božićnog šoping rzdoblja, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li do kraja godine možda predstaviti i dlanovni Xbox ili je ipak riječ o projektu čiji će se razvoj odužiti.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti