Twitter dobio ultimatum: Imate 28 dana da pokažete ozbiljnost

Ako ne reagiraju suočit će se s kaznom od 700.000 australskih dolara za svaki dan prekoračenja danog roka.

Hina | 22.06.2023. / 21:32

Twitter (Foto: Afp)

  Australska nadzornica internetske sigurnosti zaprijetila je u četvrtak novčanom kaznom Twitteru jer se nije uhvatio u koštac sa zlostavljanjem online i navela je da je porast "toksičnosti i mržnje" zabilježen nakon što je Elon Musk kupio Twitter.

Povjerenica za e-sigurnost Julie Inman Grant, bivša zaposlenica Twittera, rekla je da je platforma sada odgovorna za svaku treću pritužbu na internetski govor mržnje prijavljen u Australiji.

Inman Grant rekla je da Twitter ima 28 dana da pokaže ozbiljnost u pogledu rješavanja problema ili će se suočiti s kaznom od 700.000 australskih dolara za svaki dan prekoračenja danog roka.

Musk i Yaccarino Yaccarino investitorima predstavila plan za budućnost Twittera

Rekla je da Twitter mora provesti niz konkretnih koraka koji pokazuju "što čini kako bi spriječio online mržnju na svojoj platformi i nametnuo vlastita pravila".

Potrebna nam je odgovornost tih platformi i djelovanje da zaštitimo njihove korisnike, rekla je. Ne možete imati odgovornost bez transparentnosti, a to je ono što se želi postići pravnim obavijestima poput ove, dodala je.

Od kupnje platforme u listopadu 2022., Musk je otpustio više od 80 posto globalne radne snage pa i mnoge moderatore sadržaja odgovorne za suzbijanje zlostavljanja.

Musk je u studenom proglasio široku amnestiju koja je omogućila desecima tisuća suspendiranih ili zabranjenih računa da se vrate na platformu.

Čini se da je Twitter propustio priliku u borbi protiv mržnje, rekla je Inman Grant koja je radila na kibernetičkoj sigurnosti u tvrtki nakon 17 godina u Microsoftu.

Rekla je da nadzorno tijelo nije jedino zabrinuto "zbog sve većih razina toksičnosti i mržnje na Twitteru koja posebno ciljaju na marginalizirane zajednice".

Australija predvodi globalnu akciju reguliranja platformi društvenih medija, a ovo nije prvi put da je Inman Grant javno prozvala Twitter.

Žena gleda deepfake video Na udaru influencerice i poznate osobe: Twitterom se proširila deepfake pornografija

Pisala je Musku u studenom i izrazila mu bojazan da će otpuštanje velikog broja zaposlenika dovesti do toga da se tvrtka neće moći pridržavati australskih zakona.

Novinar Stan Grant, jedna od najuglednijih medijskih osoba u Australiji, rekao je u svibnju da je podnio pritužbu Twitteru zbog "nemilosrdne rasne prljavštine" na koju je naišao dok je koristio platformu.

Veliki glazbeni izdavači u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuli su pravnu tužbu protiv Twittera ovog mjeseca. Tvrde da platforma nije uspjela zaustaviti "nekontrolirano" kršenje autorskih prava.

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton optužio je u lipnju Twitter da je odabrao "konfrontaciju" nakon što se povukao iz dobrovoljnog Kodeksa dobre prakse o suzbijanju dezinformacija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti