U trećoj godini pandemije znanstvenici otkrili tri nova koronavirusa koji bi mogli predstavljati novu prijetnju čovječanstvu

Znanstvenici su pratili tri nova koronavirusa slična SARS-CoV-2 koji bi, kako tvrde, mogli zaraziti ljudske stanice i dodati težinu teoriji da COVID-19 potječe iz životinjskog carstva.

Branimir Vorša | 17.02.2022. / 09:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svijet je već u trećoj godini pandemije COVID-19, no porijeklo te bolesti, koja je prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins već ubila 5,8 milijuna ljudi, i dalje ostaje misterij. Nude se različita objašnjenja, uključujući i jedno koje sugerira da se virus pojavio tako što je izmaknuo kontroli u laboratoriju.

Znanstvenici su pratili tri nova koronavirusa slična SARS-CoV-2 koji bi, kako tvrde, mogli zaraziti ljudske stanice i dodati težinu teoriji da COVID-19 potječe iz životinjskog carstva.

Slika nije dostupna Napravljen računalni model koji pokazuje koji su najbolji načini za zaustavljanje širenja pandemije i pojedinih novih varijanti koronavirusa

Studija, koja je objavljena u znanstvenom časopisu Nature, otkriva rezultate istraživanja koje su proveli znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta Laos i Instituta Pasteur du Laos, kao i sa Sveučilišta u Parizu.

Prema tom istraživanju, novi virusi pod nazivom BANAL-103, BANAL-236 i BANAL-52 otkriveni su kod šišmiša u sjevernom Laosu i imaju genomske sličnosti sa virusom SARS-CoV-2, koronavirusom koji je prije tri godine izazvao globalnu pandemiju.

Studija ističe da novi koronavirusi pokazuju specifične sličnosti u ključnoj domeni šiljastog proteina koja omogućuje da se virus veže na ljudske stanice.

Marc Eloit, voditelj laboratorija za otkrivanje patogena na Institutu Pasteur, istaknuo je da postojanje ovih virusa otkrivenih u staništima šišmiša podupire teoriju da SARS-CoV-2 može potjecati od šišmiša koji žive u ogromnim krškim visoravnima na Poluotoku Indokine, koji se proteže preko Laosa, Vijetnama i Kine.

Dodao je da rezultati njegovih kolega sugeriraju da bi i drugi srodni virusi mogli predstavljati rizik za ljudsko zdravlje.

Slika nije dostupna Iznenađujuće otkriće norveških znanstvenika: "Naši nalazi mijenjaju povijest pandemije koronavirusa i kod nas i u svijetu"

Znanstvena zajednica nejedinstvena oko pitanja porijekla novog koronavirusa

Studija dolazi u trenutku dok se znanstvenici diljem svijeta i dalje svađaju oko porijekla COVID-19. Neki se drže teorije da SARS-CoV-2 potječe od šišmiša, a da je nakon toga prešao na posredničku životinju (najvjerojatnije pangolina), prije nego što je zarazio ljude.

Druga teorija sugerira da je epidemija započela zbog curenja iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, gdje su prvi slučajevi bolesti prijavljeni krajem 2019. godine.

Nakon što je WHO prošle godine poslao misiju utvrđivanja činjenica u Wuhan, zaključili su da je curenje iz laboratorija "izuzetno malo vjerojatno", a stručnjaci WHO-a sugeriraju da se virus na ljude prenio sa životinja koje su možda konzumirale šišmiše.

Slika nije dostupna Procurili e-mailovi uglednih svjetskih znanstvenika: O tome da je koronavirus vjerojatno nastao u laboratoriju ne žele u javnost zbog "međunarodnog mira"?!

U odvojenom razvoju događaja 2021. godine, američka obavještajna služba dostavila je predsjedniku Joeu Bidenu izvješće o porijeklu novog koronavirusa, ali nisu mogli zaključiti je li virus prenio sa životinje na čovjeka prirodnim procesom ili potječe iz kineskog laboratorija. Sama Kina je više puta demantirala teorije o curenju iz laboratorija.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti