Učenici i cijeli obrazovni sustav moraju biti spremni za umjetnu inteligenciju

Šezdeset najboljih nastavnika informatike se bavilo temama umjetne inteligencije i njenog korištenja u nastavi i školstvu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.09.2023. / 15:10

Konferencija o STEM edukaciji (Foto: Dario Vlahović)

U Crikvenici je održana konferencija o utjecaju i učinku umjetne inteligencije u školstvu na kojoj se okupilo 60 nastavnika informatike koji su podijelili svoja iskustva o korištenju AI u radu s učenicima. Konferenciju “Umjetna inteligencija u STEM edukaciji” organizirao je Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji je poznatiji kroz Croatian Makers pokret s dosegom od preko 300.000 djece
samo u Hrvatskoj.

Rad na mikroračunalu S 15 tisuća mikroračunala do "Revolucije digitalne pismenosti" u hrvatskim školama

Konferencija je završni događaj projekta “Umjetna inteligencija u STEM edukaciji” koji se bavi rješavanjem problema nedovoljnog broja educiranih učitelja i adekvatnih programa u osnovnim školama RH koji bi poticali djecu na stjecanje STEM znanja i vještina. Sudionici konferencije imali su priliku detaljnije upoznati koncepte i alate umjetne inteligencije, njenog korištenja u nastavi i edukativnom procesu kao i potencijalne poteškoće i prepreke s kojima će se susresti koristeći ih u školskom i izvannastavnom radu s djecom u budućnosti.

Kako će ova tehnologija utjecati na budućnost školstva i obrazovanja te kako će se dalje razvijati teško je reći, no ono što je u današnjim uvjetima važno jest - edukacija. Ne samo djece, već i odraslih kako bi spremni dočekali novu tehnologiju, iskoristili njene pozitivne strane i spriječili zlouporabu AI-a, zaključak je konferencije. Neki od govornika su bili Marijana Šarolić Robić, odvjetnica i entuzijast o umjetnoj inteligenciji, Caique Sanches, Inženjer softvera za vozila iz Bugatti Rimac, Oksana Pasichnyk, nastavnica informatike iz Ukrajine i Dalia Kager, nastavnica informatike i drugi.

Sudionici ove konferencije su bili nastavnici koji su najuspješniji u Croatian Makers ligi u prošloj školskoj godini – natjecanju za osnovnoškolce u edukacijskoj robotici kroz koju je IRIM donirao više od 3.000 robota u više od
600 osnovnih škola, knjižnica, udruga i drugih edukativnih ustanova. Samo u prošloj školskoj godini IRIM je u 300 osnovnih škola donirao kamere za umjetnu inteligenciju te educirao nastavnike o njihovom korištenju s djecom osnovnoškolske dobi.

Slika nije dostupna Novi projekt spaja djecu, robotiku i istraživanje mora: IRIM odvodi učenike u Jadransko podmorje

Također, razvio je i kurikulum, set tečajeva i priručnik o umjetnoj inteligenciji koji su besplatno dostupni svima na Izradi! edukativnom web portalu. Aktivnosti IRIM-a poput Croatian Makers lige nastavljaju i u ovoj školskoj godini te se bave temama robotike, programiranja, STEM-a, umjetne inteligencije i drugih tema u osnovnim školama i drugim edukativnim ustanovama Hrvatske.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti