Ukrajina je uspješno testirala vlastiti balistički projektil vrlo sličan ruskom Iskanderu-M

Ukrajina je uspješno testirala svoju novu balističku raketu, potencijalno unaprjeđujući svoje udarne sposobnosti dugog dometa bez stranih ograničenja.

Branimir Vorša | 28.08.2024. / 11:37

Hrim-2 sustav
Hrim-2 sustav (Foto: VoidWanderer/Wikimedia)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potvrdio je uspješno testiranje nove balističke rakete domaće proizvodnje, označavajući značajan korak u obrambenim sposobnostima te zemlje. Taj razvoj događaja dolazi dok Ukrajina nastavlja poboljšavati svoj vojni arsenal usred tekućeg sukoba s Rusijom. Test projektila, koji je Zelenskij najavio tijekom foruma o neovisnosti Ukrajine 2024. u Kijevu, predstavlja ključni napredak za ukrajinske oružane snage, posebno u domeni opcija dugometnih napada.

Dizajn sličan ruskom

Došlo je do pozitivnog testa prve ukrajinske balističke rakete, izjavio je Zelenskij, čestitajući obrambenoj industriji, ali se suzdržao od pružanja dodatnih pojedinosti o raketi, piše portal The War Zone. Iako Zelenskij nije specificirao projektil, nagađanja upućuju na Hrim-2 (Grom-2). Projekt Hrim-2, koji je ozbiljno započeo nakon ruske aneksije Krima 2014., pokazao je obećavajuće rezultate u prethodnim testovima, uključujući test raketnog motora 2018. godine. Dizajn projektila nalikuje ruskom Iskanderu-M, s procijenjenim dometom od 280 do 500 kilometara.

Lansiranje Minuteman III projektila Amerikanci testirali nuklearni hipersonični balistički projektil koji do Moskve može stići za samo 30 minuta

Sposobnosti Hrim-2 pružile bi Ukrajini prijeko potrebnu mogućnost izdvojenog udara koja ne podliježe ograničenjima nametnutim za oružje koje isporučuju saveznici sa Zapada. Ta je autonomija osobito važna s obzirom na ograničenja s kojima se Ukrajina suočava s projektilima isporučenim iz inozemstva, koja često dolaze s uvjetima njihove uporabe, posebice u pogledu napada unutar ruskog teritorija. Kako je naglasio ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov, za pobjedu su nam potrebne sposobnosti dugog dometa i ukidanje ograničenja za udare na neprijateljske vojne objekte.

Ukrajina radi na vlastitim sposobnostima

Ukrajinska potraga za oružjem većeg dometa očita je u nedavnim događajima. Postavili su razne nove sustave, uključujući krstareću raketu Neptun lansiranu sa zemlje i Palyanytsyu, hibridnu raketu/dron na mlazni pogon. Takav razvoj događaja naglašava strategiju Ukrajine da proširi svoj arsenal domaćim rješenjima, posebno u svjetlu izazova u nabavi neograničenog zapadnog oružja.

Potencijalno postavljanje Hrim-2 ili slične rakete dalo bi značajan poticaj vojnoj strategiji Ukrajine. Sposobnost pokretanja dalekometnih napada bez ograničenja nametnutih iz inozemstva mogla bi promijeniti dinamiku sukoba, posebice s izazovima koje predstavlja ruska protuzračna obrana. Balističke rakete poput Hrim-2 mogle bi se koristiti za prodor dublje u teritorij pod kontrolom Rusije, stvarajući složene scenarije za rusku obranu.

Lansiranje Jars projektila Rusija najavila nova lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila u 2024.

Potencijalna promjena na bojnom polju

Ukrajinsko korištenje projektila ATACMS koje je isporučila Amerika, već je nametnulo promjene u ruskim vojnim operacijama, ističući utjecaj koji bi mogle imati neograničene sposobnosti balističkih projektila. Napadi projektilima ATACMS, zajedno s korištenjem američkih topničkih raketnih sustava visoke pokretljivosti (HIMARS) zahtijevali su od ruskih snaga da ojačaju svoje sustave protuzračne obrane, navodi se u izvješću posebnog glavnog inspektora SAD-a, piše The War Zone.

Slika nije dostupna Svemir je postao bojno polje nakon što je Izrael uspješno presreo balistički projektil na visini višoj od 100 kilometara

Kako Ukrajina nastavlja razvijati svoje vojne sposobnosti, uvođenje novih balističkih projektila moglo bi igrati ključnu ulogu u tekućem sukobu. Precizna priroda i spremnost novotestiranog projektila tek se treba vidjeti, ali njegov potencijalni utjecaj na bojnom polju je neporeciv.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti