Umjetna inteligencija može razlikovati spol osobe samo na osnovi skena mozga

Umjetna inteligencija mogla bi pomoći u razumijevanju spolne neuroraznolikosti.

Branimir Vorša | 20.02.2024. / 15:01

Snimke mozga, ilustracija
Snimke mozga, ilustracija (Foto: Getty Images)

U novom pristupu razumijevanju razlika između muškog i ženskog mozga, znanstvenici sa Sveučilišta Stanford upotrijebili su umjetnu inteligenciju (AI) kako bi uočili te suptilne razlike.

Prethodne studije suočavale su se s izazovima, budući da muškarci općenito imaju veći mozak zbog veće veličine tijela, što je dovelo do nedosljednih rezultata pri usporedbi određenih regija mozga bez prilagodbe ukupnog volumena mozga.

Jednom kada ispravite uspordbu prema veličini mozga, rezultati su prilično različiti, ističe Vinod Menon sa Sveučilišta Stanford.

Kako bi to riješili, Menonov tim koristio je metodu koja bilježi aktivnost mozga u funkcionalnom MRI skeneru i prati promjene u sinkronizaciji između različitih regija mozga. Znanstvenici su razvili AI, obučen na podacima iz projekta Human Connectome, koji uključuje oko 1000 mladih odraslih osoba. Umjetna inteligencija je postigla nevjerojatnih 90 posto točnosti u razlikovanju skeniranja muškog i ženskog mozga tijekom obuke i u zasebnom testu. Rezultati tog istraživanja objavljeni su u časopisu PNAS.

Konzistentni rezultati i učinkovitost

Važno je naglasiti da je umjetna inteligencija zadržala svoju učinkovitost kada se primijenila na skeniranje mozga iz dva različita skupa podataka, od kojih se svaki sastoji od približno 200 pojedinaca iz SAD-a i Njemačke. Camille Williams sa Sveučilišta Texas u Austinu izražava povjerenje u dobivene rezultate.

Njihova replikacija u uzorcima koji su potpuno neovisni o projektu Human Connectome čini me sigurnijim u te rezultate, kaaže Williams.

Sken mozga, ilustracija Neočekivano otkriće: Sićušna regija u ljudskom mozga veličine graška ima veću ulogu nego što se dosad mislilo

Slika nije dostupna Znanstvenici razvili novu metodu za otključavanje tajni ADHD-a, a preporučuju je i za druge neurološke poremećaje

Znanstvenici priznaju potrebu za daljnjim testiranjem na većim skupovima podataka kako bi se potvrdila točnost umjetne inteligencije. Ako se potvrde, ti rezultati mogu doprinijeti razumijevanju varijacija zdravstvenih stanja i neuroraznolikosti povezanih sa spolom, kao što su depresija, anksioznost i poremećaj pažnje i hiperaktivnost.

Menon naglašava važnost razvoja modela specifičnih za spol. Ako ne razvijemo ove modele specifične za spol, propustit ćemo ključne aspekte čimbenika koji primjerice razlikuju muškarce s autizmom u odnosu na muškarce iz kontrolne skupine i žene s autizmom nasuprot žena iz kontrolne skupine, pojašnjava na kraju.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti