Upozorenje znanstvenika: Kemijsko ravnanje kose povezano je s povećanim rizikom od razvoja raka maternice

"Ova su otkrića prvi epidemiološki dokaz povezanosti između uporabe proizvoda za ravnanje kose i raka maternice", tvrde autori najnovije studije.

Branimir Vorša | 18.10.2022. / 12:08

Pegla za kosu
Pegla za kosu (Foto: Getty Images)

Rijetki i agresivni oblici raka maternice u velikom su porastu u SAD-u, osobito među Afroamerikankama, a nova znanstvena studija sugerira da bi za to djelomično mogle biti krive pegle za kosu.

Gotovo 11 godina istraživači američkog Nacionalnog instituta za zdravstvene znanosti okoliša (NIEHS) pratili su 33.947 odraslih žena. Tijekom tog vremena identificirano je 378 slučajeva raka maternice. One koje su koristile pegle za kosu više od četiri puta u 12 mjeseci prije anketiranja imale su 155 posto veću vjerojatnost da će im kasnije biti dijagnosticiran rak maternice, u usporedbi sa ženama koje nikada nisu bile na tretmanu za ravnanje kose.

Skittles U SAD-u pokrenuta velika tužba koja tvrdi da jedni bomboni nisu dobri za čovjeka zbog određene kemikalije

Stavljeno u kontekst, žene koje nikad nisu koristile proizvode za ravnanje kose imale bi 1,64 posto šanse da im se dijagnosticira rak maternice do 70. rođendana. Taj se broj penje do 4,05 posto kod žena koje često ravnaju kosu kemijskim putem, što je još uvijek mali, ali osjetno veći rizik. S druge strane, boje za kosu nisu bile povezane s rakom maternice.

Ova su otkrića prvi epidemiološki dokaz povezanosti između uporabe proizvoda za ravnanje kose i raka maternice, pišu znanstvenici s NIEHS-a.

Zabrinjavajući rezultati najnoviji su iz nedavnog niza studija o široko korištenim kemikalijama koje remete endokrini sustav, odnosno glasničke kemikalije u čovjekovom tijelu, koje povezuju hormone s njihovim ciljnim organima. Višak hormona poput estrogena i progesterona povezivan je s rakom maternice u prošlosti, a mnogi proizvodi za kosu mogu oponašati te prirodne hormone i vezati se na njihove receptore.

Niz studija, rezultat crni popis

Istraživači su 2018. pronašli kemikalije koje ometaju endokrini sustav u 18 testiranih proizvoda za kosu. Štoviše, 84 posto identificiranih kemikalija nije bilo navedeno na etiketama proizvoda, a 11 proizvoda sadržavalo je kemikalije zabranjene Direktivom o kozmetici Europske unije ili koje su regulirane zakonom savezne države Kalifornije.

Slika nije dostupna Isprobajte aplikaciju i jednim klikom saznajte sadrže li proizvodi štetne kemikalije

Trenutno savezni propisi u SAD-u zahtijevaju testiranje aktivnosti estrogenskih receptora samo kada su u pitanju pesticidi i zagađivači vode za piće. Proizvodi za kosu su izostavljeni, a to bi moglo ozbiljno naštetiti javnom zdravlju.

Studija koju je 2019. financirao američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) otkrila je da su kemikalije za trajno bojanje kose i ravnanje kose povezane s većim rizikom od raka dojke, osobito među Afroamerikankama, koje se češće podvrgavaju takvim tretmanima. Studija koja je uslijedila 2021. pokazala je da su kemikalije za trajno bojanje kose i ravnanje također povezane s većim rizikom od razvoja raka jajnika.

S ovom najnovijom studijom, koja je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of the National Cancer Institute, sad se na crni popis može dodati i rak maternice. Ta studija nije identificirala razlike između rasnih i etničkih skupina, ali njezini autori napominju da bi opasnosti mogle biti veće, budući da Afroamerikanke koriste proizvode za ravnanje kose u mlađoj dobi, u višim stopama i višim koncentracijama. Tome u prilog govori i jedno istraživanje koje je pokazalo da je 89 posto Afroamerikanki koristilo kemijske relaksatore ili pegle za kosu.

Slika nije dostupna U fast food hrani u SAD-u pronađene povećane razine kemikalija koje remete rad hormona i endokrinog sustava

Glavni sumnjivci među kemikalijama

Znanstvenici s NIH-a još uvijek otkrivaju koje specifične kemikalije u proizvodima za kosu mogu objasniti povezane kancerogene učinke, ali parabeni, ftalati i formaldehidi, predstavljaju neke od vodećih sumnjivaca.

Ljudsko vlasište također lako upija kemikalije koje možda neće proći kroz deblja područja kože ili ona s manje folikula dlake, poput dlanova ili trbuha. Peglanje ili feniranje također bi moglo termički razgraditi kemikalije na kosi, što dovodi do potencijalno opasnijih učinaka.

Uočili smo jaču povezanost s korištenjem pegle za kosu među ženama s niskom tjelesnom aktivnošću. Budući da je tjelesna aktivnost povezana sa smanjenim razinama spolnih steroidnih hormona i manje kroničnih upala, žene s većom tjelesnom aktivnošću mogle bi biti manje osjetljive na druge čimbenike rizika za rak maternice. Međutim, potrebno je više studija kako bi se razumio međuodnos između tjelesne aktivnosti, proizvoda za kosu korištenje i rak maternice, pišu autori nove studije.

Slika nije dostupna EU objavila ogromnu bazu podataka s popisom proizvoda koji u sebi sadrže toksične kemikalije

Otprilike polovica svih žena u SAD-u u nekom je trenutku koristila trajnu boju za kosu, a tretmani zaglađivanjem keratinom i brazilsko feniranje postaju sve popularniji. Frizeri i njihovi klijenti zaslužuju znati što ti proizvodi potencijalno čine njihovom zdravlju, smatraju znanstvenici.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti