Velika solarna oluja danas će pogoditi Zemlju, postoji opasnost od prekida interneta i radijskih signala

Nova, masivna solarna oluja prijeti globalnim komunikacijskim prekidima i očaravajućim aurorama.

Branimir Vorša | 01.12.2023. / 12:12

Aurora borealis (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

U petak se očekuje da će nadolazeća solarna oluja ili izbacivanje koronalne mase (CME) stvoriti smetnje u radijskim signalima, internetu i GPS signalima na globalnoj razini, upozoravaju američki prognostičari.

Fizičarka za vremenske prilike u svemiru Tamitha Skov naglašava potencijalne utjecaje te nadolazeće solarne oluje na Zemljino magnetsko polje, predviđajući aurore koje dosežu srednje geografske širine, zajedno s vjerojatnim problemima za amaterski radio i GPS prijem, posebno tijekom noći.

Solarna oluja, ilustracija Zemlja je prije gotovo 15.000 godina pretrpjela najsnažniju solarnu oluju u povijesti: "Ne znamo kakve bi bile posljedice u današnjem svijetu"

Predviđa se da će oluja pogoditi Zemlju do podneva 1. prosinca, napominje dr. Skov. Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) predvidjela je tri solarne oluje koje idu prema Zemlji, s vjerojatnošću da će se neke spojiti zbog povećanih poremećaja magnetskog polja. Dr. Skov naglašava mogućnost snažnih geomagnetskih oluja i polarne svjetlosti razine G3, što prema NOAA-inoj ljestvici predstavlja jačinu srednjeg intenziteta (G5 je najjača geomagnetska oluja).

Uz brujanje društvenih medija, promatrači neba dijelili su zadivljujuće slike i videozapise aurore na sjevernoj hemisferi. NOAA najavljuje nadogradnju s G2 na G3, predviđajući spajanje tri solarne oluje, povećavajući vjerojatnost G3 (jakih) uvjeta za 1. prosinca.

Solarne oluje izviru iz Sunca kao snažni energetski udari koji sadrže plazmu i ioniziranu tvar, a pokreću ih eksplozivne sunčeve baklje povezane sa sunčevim pjegama. Neposredna solarna oluja potječe od snažne baklje blizu "Regije 3500" na Suncu.

Nove Sunčeve pjege Na površini Sunca pojavile se nakupine pjega koje mogu progutati cijelu Zemlju, a NASA-in stručnjak upozorava da još nismo vidjeli najgore

Stručnjaci upozoravaju da bi očekivana solarna oluja mogla poremetiti komunikacijske sustave na visokim geografskim širinama. Dr. Skov predlaže mogući utjecaj razine G3-G4, s obzirom na prisutnost najmanje dvije solarne oluje prije ove nadolazeće.

Solarne oluje imaju povijest ometanja Zemljinog magnetskog polja, uzrokujući štetu na električnim mrežama, satelitske smetnje i povremene smetnje u internetskoj povezanosti.

Izvor: The Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti