Zaboravite ChatGPT, Gemini ili Midjourney: WhatsApp uskoro dobiva AI mogućnosti koje će sve promijeniti

Bit će dovoljno napraviti jedan obični selfie, a Meta AI Llama odradit će ostatak.

Martina Čizmić | 04.07.2024. / 12:04

WhatsApp (Foto: Afp)

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci WhatsApp je pomalo uvodio određene značajke umjetne inteligencije u svoju aplikaciju. Zasad su te značajke dostupne samo u odabranim zemljama (ne i u Hrvatskoj), i to za korisnike koji aplikaciju koriste na engleskom jeziku. No čini se kako će novosti koje bi uskoro trebale postati dostupne još nekim korisnicima zaista promijeniti način na koji se koristi ta aplikacija.

Dosad su korisnici mogli koristiti Meta AI, Metinu platformu umjetne inteligencije, za stvaranje naljepnica, postavljanje upita u traci za pretraživanje ili pak razgovor s Meta AI chatbotom.. No uskoro će dobiti mogućnost i stvaranja slika pomoću umjetne inteligencije.

Korisnici će tako moći stvarati slike i animirane slike temeljene na vlastitim fotografijama, ali uz pomoć umjetne inteligencije. WhatsAppu će biti dovoljna tek jedna fotografija korisnika, a nakon toga će Metin AI Llama model odraditi svoju čaroliju i pretvoriti tu fotografiju u cijeli niz različitih fotografija, ovisno o korisnikovim upitima. I sve to unutar aplikacije WhatsApp.

Programer, ilustracija Meta predstavila još jedan AI alat kojim je bacila rukavicu u lice Microsoftu i Googleu

U prijevodu, bit će dovoljno napraviti jedan obični selfie, a Meta AI Llama model napravit će fotografiju korisnika kako pleše, odmara se na plaži ili se pak šeće Marsom.

Trenutačno nije jasno kako Meta (odnosno WhatsApp) planira onemogućiti korisnike da to isto rade s tuđim fotografijama i šalju ih dalje u svijetu.

S obzirom na to da je Meta nedavno prvo najavila korištenje javno objavljenih podataka svojih korisnika na Facebooku u Europi za treniranje svojih AI modela, a potom povukla tu odluku jer nisu bili sigurni koliko je takva odluka u skladu s europskim Zakonom o digitalnim tržištima i GDPR-om, čini se kako korisnici u EU-u, a onda i u Hrvatskoj, neće tako skoro dobiti AI mogućnosti u WhatsAppu.

Ali barem je zgodno pročitati o tome što se drugim korisnicima nudi.

I, naravno, biti na oprezu kad ugledate neke fotografije koje vam se čine "čudne", a proslijeđene su vam preko WhatsAppa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti